dijous, 18 de gener de 2018

2x34: 55a Fira de l'Oli de les Borges Blanques


Si sou dels que us agrada conèixer, descobrir i viure el món de l'oli, us porto una proposta gratuïta per aquest cap de setmana que segur que us seduirà. Del 19 al 21 de gener es celebra la 55a Fira de L'Oli Qualitat Extra Verge a Les Borges Blanques, que és la capital catalana de l’oli. 


Una fira on, evidentment, hi podrem trobar oli de qualitat amb més de 150 expositors. Però la Fira de l'Oli, a més, ens ofereix la possibilitat de percebre el vincle entre cultura i oli: l'oleïcultura; i d'enllaçar el món gastronòmic, agrícola, social, turístic i comercial amb la cultura de l'oli i els seus valors culturals i vitals. 

Què trobarem a la fira? Moltíssimes propostes: xerrades, tasts, concerts, tallers, demostracions gastronòmiques, degustacions, presentacions, etc. Us he preparat un resum de les activitats més destacades per a joves i adults. Som-hi?

📂PROGRAMA D'ACTIVITATS FIRA DE L'OLI

📌Divendres 19 de gener

A les 10 h- Obertura del recinte firal.

A partir de les 10.30 h- Còctel de Benvinguda, a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida
Lloc: Espai Escola d’Hoteleria – Pavelló de l’Oli.

A les 11 h- Inauguració de la 55a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, a càrrec de La Sra. Pilar Rahola, escriptora i periodista.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

D’11 h a 14 h- Tast guiat d’olis a càrrec dels alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’olis i vins de l’INS Josep Vallverdú de les Borges Blanques.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

A les 13.30 h- Cantada de “l’Oliver de les Garrigues”, himne de la comarca, a càrrec de l’Orfeó Terrall.
Lloc: Pavelló de l’Oli.

A les 14 h- Dinar popular: Arròs amb oli i safrà de les Garrigues, a càrrec de la Cooperativa de Safrà de les Garrigues.
Lloc: Espai Envelat (Plaça d’Europa)
Preu: 5 €

De 17 h a 18 h- Tast d’olis, a càrrec de Josep M. Audí, professor de l’INS Josep Vallverdú i membre del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de la Generalitat de Catalunya.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 17.30 h a 20 h- Taller de coca d’oli d’oliva verge extra amb ametlles de les Garrigues, a càrrec del Petit Xef i adreçat als infants dels centres escolars de les Garrigues.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 18 h a 19 h- Proclamació dels guanyadors del concurs oficial dels millors olis de la Fira.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 19 h a 20 h- Demostració gastronòmica, a càrrec del xef Fran López, dues estrelles Michelin pels restaurants Xerta de Barcelona i Villa Retiro de les Terres de l’Ebre.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

📌Dissabte 20 de gener

A les 9 h- Esmorzar popular.
Lloc: Placeta del Terrall
Preu: 3 €


D’11 a 12 h- Xerrada: “De fills a pares. Ser pares des de la consciència.”
Lloc: Espai Sala Pifarré – C. Indústria.

D’11 h a 12 h- Campanya “Barris Antics, molt per descobrir, molt per oferir.”
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.



A les 12 h- Agermanament de la DOP Les Garrigues amb l’Associació Catalunya Contra el Càncer de Lleida.

Lloc: Estand de la DOP Les Garrigues – Pavelló de l’Oli.


De 12 h a 13 h- “L’Art de menjar bé”, a càrrec d’Annabel Vidal, infermera i psicòloga del centre VICUS de les Borges Blanques.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 12 h a 13 h- Tast guiat de vins, a càrrec del celler Vinya Els Vilars d’Arbeca i maridatge amb els productes de  l’Associació de Defensa Sanitària (ADS) Garrigues i Pla d’Urgell, Oví i Cabrum i la Cuina de l’Araceli d’Arbeca.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 12.30 h a 13.30 h- Ballada de sardanes.
Lloc: Pl. Independència, davant del Pavelló de l’Oli.

De 13 h a 14 h- APLEC&OLI Caragolada popular solidària a benefici de Càritas les Borges Blanques.
Lloc: Placeta del Terrall.
Preu: 1 € la ració

De 13 h a 14 h- Tast guiat de formatges, a càrrec de l’Agrupació de Llet de Cabres Catalanes.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 13 h a 14 h- Tast i degustació de vermut, hidromel i ratafia, a càrrec de  Gabarró&Freixa de Fulleda.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

A les 14 h- Festa gastronòmica popular: Cassola de Tros.
Lloc: Espai Envelat -Plaça d’Europa.
Preu : 6 €

De 16 h a 17 h- Campanya “Barris Antics, molt per descobrir, molt per oferir.”
Lloc:  Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

A partir de les 17 h- Demostració gastronòmica, a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida.
Lloc: Espai Escola d’Hoteleria – Pavelló de l’Oli.

De 17 h a 18 h- Tast de cervesa artesana, a càrrec de la Vella Caravana i maridatge amb productes i olis Verge Extra de la terra.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 17 h a 18 h- Tast guiat de vins, a càrrec de Mas Blanch i Jové (La Pobla de Cérvoles.)
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 18 h a 19 h- “Tasta les Garrigues”, amb un tast gastronòmic integrat al paisatge garriguenc, a càrrec d’Ariadna Boixader, d’Olea Soul Travel Agency (La Pobla de Cèrvoles), de Montse Martínez de Peccatum7 (Sarroca de Lleida) i de Montse Freixa del restaurant El Castell (de la Floresta.)
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 18 h a 19 h- Agermanament de la Fira de l’Oli i les Garrigues amb la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt. Amb la participació del Sr. Francesc Canosa i Ferran, periodista i escriptor com a padrí de l’acte i de l’Hble. Sra. Meritxell Serret i Aleu, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, com a padrina de l’acte.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 19 h a 20 h- Tast guiat de vins, a càrrec del celler Matallonga de Fulleda.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 19 h a 20 h- Demostració gastronòmica, a càrrec del xef Xixo Castaño del restaurant “Malena” de Gimenells (una estrella Michelin.)
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

A les 21 h- SOPAR DE L’EXPOSITOR. Acte d’entrega de premis dels diferents concursos firals.
– Diplomes a les millors iniciatives: comercial, empresarial i turística de la comarca.
– Diplomes  als millors olis.
– Diplomes al millor disseny d’estand i de producte.
Lloc: Espai Sala Grums – C. Comerç, 29.

A partir de les 00 h- 5è Concert de l’Oli amb els grups Txarango, Versión Imposible, Dj Ogt.
Lloc: Espai Envelat (Plaça d’Europa.)
Entrada taquilla: 12 € amb consumició (venda d’entrades a partir de les 5 de la tarda a la plaça Europa.)
📌Diumenge 21 de gener

A les 9 h- Esmorzar popular.
Lloc: Al costat de la Biblioteca Comarcal Marquès d’Olivart (Passeig del Terrall.)
Preu: 2 €

A partir de les 10 h- XV Cursa de l’Oli.
Lloc: Davant de la Placeta del Terrall.
A les 11h- Dia de la Comarca. Recepció de les autoritats i acte del dia de la comarca.
Lloc: Sala d’actes de la cooperativa Sant Isidre.

D’11 a 12 h- Taller d’olives verdes per treure l’amargor amb aigua i cendra, a càrrec de Miquel Pallarés.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

D’11 h a 12 h- Degustació de pa de ronyó, a càrrec de Manel Llaràs del Forn i Pastisseria Llaràs, amb els olis guanyadors de la Fira.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 12 h a 14 h- Demostració gastronòmica. Degustació dels plats elaborats amb  carn de corder i de cabrit de l’Associació de Defensa Sanitària (ADS) Garrigues Pla d’Urgell, d’Oví i Cabrum. Maridatge amb la cervesa artesana de la Vella Caravana.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 12 h a 13 h- Tast de cava especial per a postres: “Nectar White”, a càrrec de  Cellers Maset.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 13 h a 14 h- Presentació de macedònies i decoracions amb fruites, a càrrec de l’escultora Romi Pijoan, de l’empresa Vilodi (Tàrrega.)
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 17 h a 18 h- Maridatge de coca de “Lo + bo de Lleida” amb melmelada de “Cal Senzill.”
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 17 a 18 h-Demostració de cuina, a càrrec del restaurant Atípic d’Agramunt.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 17 h a 19 h- Demostració gastronòmica a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida.
Lloc: Espai Escola d’Hoteleria – Pavelló de l’Oli.

De 18 h a 19 h- Presentació i tast de productes, a càrrec de la Lleteria les Obagues Talma de Juneda.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

De 18 h 19 h- Demostració gastronòmica, a càrrec del xef Jeroni Castell, del restaurant les Moles d’ Ulldecona (una estrella Michelin.)
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 19 h a 20 h- Demostració gastronòmica, a càrrec de “la Cuina de l’Araceli” d’Arbeca.
Lloc: Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

De 19 h a 20 h- Tast d’olis, a càrrec de Josep M. Audí, professor de l’INS Josep Vallverdú i membre del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de la Generalitat de Catalunya.
Lloc: Espai Aliments del territori i tu – Pavelló Comercial.

A les 20 h- Acte de cloenda, a càrrec de la Sra. Ramona Barrufet exdiputada de les Garrigues al Parlament de Catalunya i proclamació del Premi del Públic al millor Oli de la Fira.
Lloc Espai Gastronòmic – Pavelló de l’Oli.

Si us voleu descarregar-vos el programa complet,  el trobareu AQUÍ

📂ACTIVITATS PARAL·LELES
📌Visites Guiades i Culturals
L’Ajuntament de les Borges Blanques ha preparat unes visites guiades per la ciutat de les Borges Blanques. Aquestes visites amb una durada d’una hora i mitja aproximadament, inclouen entrada al Museu Espai Macià, al centre d’interpretació i antic molí d’oli de Cal Gineret, Museu de Cal Pauet i explicació d’altres indrets d’interès de la ciutat de les Borges Blanques. La visita té un preu de 5 € per persona i és recomanable reservar-la amb antelació als formularis d’inscripció que trobareu en AQUEST enllaç.

📌Trenet de l'oli.
Trenet turístic de l'oli per descobrir Les Borges Blanques amb guia turístic.
Preu:2 €

📌Exposició
Exposició d'escultures de Bep Gasol al Centre Cívic de Les Borges Blanques del 19 de gener al 21 de gener. Horari de 12 a 14 h i de 17 a 20 h. Inauguració de l'exposició dia 19 de gener a les 20.30 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada