divendres, 13 d’octubre del 2017

2x13: VI INTERFADO Festival Internacional de Fado de Catalunya

Coneixeu el Fado? El Fado és el cant de Portugal i és patrimoni cultural immaterial de la UNESCO. Lisboa i més concretament el barri d'Alfama, d'origen humil i pescador, es considera l'epicentre del Fado. Aquest tipus de música és, per alguns, melancòlica i nostàlgica, tot i que per altres el fado és vida i emoció. Actualment el Fado s'obre a nous camins tot experimentant, evolucionant i buscant apropar-se a nous estils musicals. Us he de confessar que sóc amant del Fado. Algun cop he tingut l'ocasió d'anar a una autèntica petita "tasca lisboeta", fora dels circuits comercials i turístics. Us asseguro que maridar Fado amb una bona copa de vi portuguès, és un plaer d'aquells que et fan sentir viu i et connecten a una cultura propera. Ara bé, l'economia no sempre permet fer una escapada cap a terres portugueses. Per sort, a Lleida tenim un festival anual que ens apropa al fado i a la cultura portuguesa: l'INTERFADO. En voleu saber més?
L'Interfado és un festival internacional de Fado, que arriba enguany a la seva sisena edició. Lleida es capbussarà de ple en el cosmos fadista del 20 al 27 d'octubre del 2017. L'Interfado està organitzat per la Fundació Orfeó Lleidatà, La Paeria i el Consolat de Portugal a Catalunya, sota la direcció artística de Carolina Blàvia. Interfado es va gestar amb el desig d'apropar aquest tipus de música i la cultura portuguesa a Catalunya. Per tal de dur-ho a terme, convida a intèrprets portuguesos i no portuguesos que esculpeixen aquest estil i el fusionen amb altres d'orígens diversos, estimulant la creativitat i l'assaig cap a noves formes d'entendre el Fado. De fet, l'ànima d'aquesta proposta vol unir diferents cultures i descobrir diferents manifestacions artístiques.

Què trobarem a l'Interfado 2017? La programació per aquest festival mostra un bon equilibri entre concerts musicals i activitats paral·leles com gastronomia portuguesa i arts visuals. Us convido a submergir-vos de ple en la cultura portuguesa des de diferents àmbits i a gaudir de les activitats que ens proposen. 
↝ PROGRAMA DE CONCERTS INTERFADO.
Les actuacions d'aquesta edició tindran un marcat to femení amb diferents tendències musicals. 

📌 DIVENDRES 20 D'OCTUBRE DEL 2017

Concert amb tast gastronòmic portuguès.
Ubicació: Cafè del Teatre de l'Escorxador.
Preu: 12 € anticipada/ 15 € taquilla.

22.30 h-  Ana Roque
  • Una veu jove portuguesa del fado amb experiència en el camp de les músiques del món   que ens presentarà OLHARES el seu projecte personal amb els seus propis fados que renova la tradició fadista. L'acompanyaran un trio format per músics portuguesos però de molt diferents bagatges que treballen per mostrar una nova imatge de les melodies que ens porta el Fado.



📌 DISSABTE 21 D'OCTUBRE DEL 2017

Concert amb tast gastronòmic portuguès i dansa.
Ubicació: Cafè del Teatre de l'Escorxador.
Preu: 12 € anticipada/ 15 € taquilla.

22 h-   Eva Moon: Fado & Dansa.
  • Eva Puig, l’altre ego d'Eva Moon és Llicenciada en filosofia per la Universitat Ramon Llull i professora de ioga per la Yoga Alliance. Té, però, una altra passió des de ben petita. La dansa, disciplina que ha anat combinant amb estudis i amb les seves altres passions. Des de fa més de 20 anys treballa diferents formes d’expressió corporal per aconseguir explicar allò que el Fado portuguès li fa sentir. Apassionada per l’estil des que el va descobrir, no ha parat d’experimentar amb aquesta música. En el Festival InterFado i sota la direcció de Thais Rocafull, podrem gaudir d’un espectacle de Fado dansat de la mà d’aquesta artista.


22.30 h- Hana Kogure (veu) i Masayo Nagata (piano)
  • La japonesa Hana Kogure ens explica en unes breus paraules el què ens oferirà en el seu concert: "En el meu projecte musical vull posar en relleu la innocència de la veu humana, que és al mateix temps, el mirall de diferents experiències personals, com el sofriment, el dolor, el conflicte social, la separació i com no, de vegades també l'alegria. En aquest festival, m'agradaria cantar temes propis i acabaré l'actuació amb temes de Fado tradicional. Masayo Nagata, una coneguda pianista de jazz japonesa, m'acompanyarà aconseguint així, un espectacle molt més complet i ric en sonoritats. Espero que la meva manera de percebre el Fado farà possible el diàleg entre les diferents cultures que durant el Festival ens anirem trobant."

📌 DIVENDRES 27 D'OCTUBRE DEL 2017

Concert amb tast gastronòmic portuguès.
Ubicació: Cafè del Teatre de l'Escorxador.
Preu: 12 € anticipada/ 15 € taquilla.

22.30 h- Margarida Guerreiro
  • La fadista portuguesa Margarida Guerreiro serà l'encarregada de clausurar l'Interfado. Segons la directora artística de l'Interfado "ens pot dur del fado més tradicional al més innovador en qüestió de segons. La seva gran personalitat a l’escenari i el seu saber fer l’han portat a ser una destacada figura dins el món del fado actual."
↝ ACTIVATS PARAL·LELES INTERFADO.

📌 DEL 12 AL 29 D'OCTUBRE DEL 2017


Exposició "Yara Moraes i fadistes: imatges de tradició i bohèmia." Fotografies de moments vitals de la Pintora luso-brasilera Yara de Moraes i la seva relació amb l’ambient fadista de l’època d’or del Fado.
Ubicació: Cafè del Teatre de l'Escorxador.
Preu: gratuït.
Inauguració de l'exposició: 16 d’octubre a les 12 h.
📌  20, 21 i 27 D'OCTUBRE DEL 2017
Tasts portuguesos. Sopar/tast a l’estil més genuí portuguès.De la mà de Mateu Blanch i el seu equip de restauradors vinguts de terres de la lusofonia, podrem gaudir d’un sopar fred i molt portuguès.


Horari: a partir de les 21 h (previ als concerts)




📌 DEL 23 AL 29 D'OCTUBRE DEL 2017
Exposició de Fado Visual. Mostra de les obres realitzades dins del curs de Fado Visual/Música Visual.
Ubicació: Vestíbul Orfeó Lleidatà.
Preu: gratuït.

📌 DIMECRES 25 D'OCTUBRE DEL 2017
Curs de cuina portuguesa a les 19 h. Amb el xef Antoni Rúbies de l’arrosseria Antoni Rubies d’Artesa de Lleida aprendrem unes quantes “receitas” de cuina portuguesa, una cuina senzilla i abundant amb influències tant mediterrànies com atlàntiques. Una manera deliciosa de descobrir Portugal.
Ubicació: Sala Sunka.
Preu: gratuït. Cal inscriure’s prèviament: T. 973 28 99 48 / majordom@sunka.net
📌 DIJOUS 26 D'OCTUBRE DEL 2017
Cinema Portuguès actual a les 20 h. Projecció de la pel·lícula: Cartas de la guerra.
Ubicació: Espai Funàtic.
Preu: 6 €.
Visca el Fado i la cultura portuguesa! Viva o Fado e a cultura portuguesa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada