dijous, 26 de gener del 2017

Poetry Slam



Bones a tothom! Aprofitant que avui ve a Lleida un bon slammer a presentar i escenificar el seu primer poemari Aire de Globo (Salva Soler a les 20.30 al Cafè del Teatre), he decidit fer una entrada sobre el "Poetry Slam", una nova manera d'apropar la poesia al carrer i de mostrar el poder de la paraula.

El Poetry Slam és una barreja de poesia, performance, espectacle i competició literària. Vaig tenir el privilegi de poder assistir a la plaça del Dipòsit a la presentació del primer Poetry Slam a la nostra ciutat el 2014. Vaig descobrir un nou món apassionant, una nova manera de gaudir del món de les lletres i de la poesia, proper, fresc i interactiu. Us he de confessar que tinc debilitat per la literatura, per les paraules i per les arts escèniques, per tant, el Poetry Slam és el combinat perfecte.
Pels que no ho coneixeu, el "Poetry Slam" és una espècie de torneig de poesia i/o duel interpretatiu, el format del qual està inspirat en el món de la boxa. Es tracta d'un certamen a micròfon obert, és a dir, qualsevol tipus de poeta (rapsode/-a, poeta narratiu, poeta surrealista, raper, etc.) hi pot participar. El jurat se selecciona prèviament i és el mateix públic qui en forma part. És, per tant, una proposta molt interactiva, divertida i viva. Els/les participants/autors/poetes tenen 3 minuts per recitar els seus propis poemes davant del públic. Un cop finalitzada l'actuació, els membres del jurat puntuen al slammer de l'1 al 10.  La puntuació més alta i la més baixa es descarten, i només se sumen la resta de punts. Els/les autors/poetes que tenen la puntuació més alta, passen a la següent ronda i finalment, s'arriba a tenir un "guanyador/-a".


No és fàcil ser un bon slammer: hi ha autors/-es molt bons, però que no saben interpretar; i n'hi ha que interpreten molt bé però tenen menys qualitat literària. Suposa, en efecte, tot un repte!

A Lleida els primers dijous de cada mes als vespres podem gaudir d'aquest tipus d'espectacles. Durant els mesos de tardor i hivern  el "Poetry Slam Lleida" es realitza al Beat, Cafè & Soul o al Cafè del Teatre de l'Escorxador . Si mireu a la pàgina del Poetry Slam Lleida, hi trobareu informació detallada sobre els esdeveniments que van realitzant i a l'agenda els aniré postejant a mesura que hi apareguin.
https://www.facebook.com/poetryslamlleida

Si aneu algun "Poetry Slam Event" de Lleida, podreu comprovar que hi ha tot tipus de slammers: n'hi ha que tenen més capacitat interpretativa que altres, n'hi ha que tenen més qualitat que altres, n'hi ha que acaricien les paraules i d'altres que tenen menys fortuna; però si més no, descobrireu una nova manera de gaudir de la poesia posada en escena: propera i informal. Estic segura que hi ha amagats bons autors/-es, poetes-actors, rapsodes, a la nostra ciutat que tenen potencial i maneres diferents de mostrar el seu art poètic. Si aquest és el vostre cas, animeu-vos a participar-hi!!



Per tal que feu un tastet del Poetry Slam, us deixo quatre enllaços de vídeo de 4 slammers molt diferents i molt bons per mi.

L'AMADEO ROJO de Barcelona, juga amb les paraules i amb el so del singlot, interpretant  aquest divertit i enginyópoema:

https://www.youtube.com/watch?v=sniTYtmvDFw


El SALVA SOLER, que avui tindrem el plaer de veure a Lleida, rapeja i reflexiona amb humor, sobre els propòsits i objectius que ens fem al llarg de la vida en aquest poema: 

https://www.youtube.com/watch?v=WqqQ9w54dYU

La CAT BROGAN, slammer irlandesa, parla en els seus poemes sobre la violència  i la problemàtica patida en els conflictes d'Irlanda del Nord (slam en anglès):

https://www.youtube.com/watch?v=yBKrGJ1Pb44

I per finalitzar, us deixo un enllaç del CYSKO MUÑOZ de Sant Boi de Llobregat. És un dels meus slammers preferits, ja que desprèn molta força i energia en les seves actuacions i els seus textos són, des del meu punt de vista,  potents bombes de bellesa poètica.

https://www.youtube.com/watch?v=k4Er21PqYac



"quiero poetas que construyan con letras
una mecánica hercúlea
que haga gruñir las bisagras del tiempo
poetas que enciendan
dentro del verso
una antorcha que alumbre"
Escribo Hablando, Cysko Muñoz, 2016.



1, 2, 3....SLAM!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada