dilluns, 23 de gener del 2017

KREA (Kasal Revolucionari Educatiu d'Adolescents)

Bones a tothom! L' entrada d'avui la dedico a una iniciativa per a adolescents i joves molt interessant. Si tens entre 12 i 16/17 anys i no saps que fer els caps de setmana, aquesta proposta és per a tu. Es tracta del KREA: el Kasal Revolucionari Educatiu d'Adolescents d'Agipa.

Vaig posar-me en contacte amb elles i la seva coordinadora, l'Anna Orgaz, em va explicar molt amablement, el seu funcionament. Moltíssimes gràcies Anna!

Com es va gestar el KREA?
Les sis components d'Agipa es van reunir amb el director del Ins. Josep Lladonosa cap a finals del 2013. Van constatar que no hi havia cap servei ni cap espai pel temps d'oci pels joves dels 12 als 16 anys al barri de Pardinyes. Llavors la Navidad, la M. Carmen, la Nadia, la Cristina , l' Anna i la Irene, van començar a redactar el projecte KREA.

Es va iniciar al curs 2014/2015 amb el suport de l'Ins. Josep Lladonosa, el qual cedeix les seves instal·lacions, i de l'Ajuntament de Lleida, el qual dóna suport econòmic i de difusió. Des de llavors el nombre d'usuaris ha anat creixent i les components d'Agipa estan molt satisfetes per tot plegat.

Què és el KREA?
KREA és un acrònim: Kasal Revolucionari Educatiu per a joves. L'Anna ens explica el perquè del seu nom:
-  "Kasal" per retornar al tradicional cau o espai de reunió.
- "Revolucionari" perquè l'adolescència és una època de canvis i de rebel·lia i perquè, alhora, volen que els i les joves s'impliquin, tinguin la seva personalitat i no l'amaguin.
- "Educatiu" ja que sempre està dinamitzat i guiat per una educadora social amb experiència amb adolescents. A més sempre es treballa en uns valors molt bàsics però necessaris: convivència, cooperació,sostenibilitat, implicació, respecte, llibertat i igualtat. 
- "Adolescents" perquè està pensat per a joves. 

KREA ofereix un espai de lleure destinat, en principi, als adolescents de 12 a 16 anys de Lleida, rodalies i pobles. Però aquest any han decidit canviar el rang d'edats: des dels 12 anys fins quan vulguin anar.

Com funciona el KREA?
El KREA és un servei que es fa els dissabtes de setembre a juliol de 17 a 19 h a l'Institut Josep Lladonosa. És gratuït i lliure, és a dir, que els/les joves no paguen res per a fer ús del servei i poden anar-hi els dies i les hores que vulguin. Únicament han de portar omplert el full d'usuari/-a del servei. 

El servei resta tancat durant el període festiu de setmana santa i nadal i el mes d’agost.

El projecte pretén proporcionar les eines i recursos necessaris per tal que els i les joves puguin crear el seu propi espai de lleure. I, de fet, són ells/-es mateixos/-es els que fan les propostes a la Cristina, que és l'educadora que hi treballa. El projecte engloba diferents tipologies d’activitats en el lleure: jocs lliures i/o dinamitzats, sortides programades, cinema, participació i implicació en el barri, activitats esportives i culturals, etc.

El curs passat van incloure dues novetats. La primera és una "sessió estrella al mes". Es tracta d'una activitat especial o diferent de la resta de propostes. Per tal de dur-la a terme, compten amb diferents entitats del barri o de Lleida que, voluntàriament o amb un cost molt reduït, col·laboren amb el projecte. Per exemple, el dissabte 28 de gener l'activitat estrella és una sessió de Korfball amb l'equip de Korfball Lladonosa.

La segona novetat que van incorporar és la sortida final del KREA a Port Aventura. El cost de la sortida es finança a través de les col·laboracions que fan els/les joves a les festes tradicionals que fan al barri, com la venda de punts de llibres per Sant Jordi. Aquest any per tal de poder fer més guardiola, han creat el calendari d'AGIPA 2017. Tota la recaptació que es vagi fent, es destinarà íntegrament al projecte KREA. I els i les joves mateixos/-es són els encarregats de vendre els calendaris per 5 €.


Aquí teniu la programació d'activitats per aquest mes de gener. Si us interessa, no dubteu en posar-vos en contacte amb elles!! 
https://www.facebook.com/AGIPA-1440459826250754/?ref=page_internal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada