dilluns, 28 de gener del 2019

3x30: Promethea promet!

Una de les coses que més em motiven és descobrir iniciatives alternatives amb un gran potencial. Si a més, estan ideades per ànimes joves, desbordants de passió i decidides a aportar a la ciutat una injecció d'adrenalina cultural; l'entusiasme s'encomana amb
escreix, com si fos una bona epidèmia. 

Fa temps que segueixo al col·lectiu Associació Cultural d'Artistes Promethea i quan vaig constatar que s'estaven movent, vaig decidir posar-me en contacte amb ells per tal que m'expliquessin els seus nous projectes. Un gèlid matí de gener ens vam reunir, al voltant d'un cafè, amb en Joan i en Lluís, dos membres de Promethea. La sensació de rigorós hivern extern va anar minvant i, a mesura que em transmetien les seves idees amb desfermada il·lusió, es va anar transformant en un esclat primaverenc intern.

Fa gairebé un any, un escamot de joves amb tendències artístiques, molts dels quals provenen de l'Escola d'Art Leandre Cristòfol, van decidir fer un pas al davant i sumar forces. Davant la dificultat de crear i exposar que van evidenciar en acabar els seus estudis, van executar l'art de girar la truita i ho van fer convertint l'adversitat en oportunitat. Així va néixer l'Associació Cultural d'Artistes Promethea. Un valent projecte sense ànim de lucre,  autogestionat, emprenedor i engrescador que va germinar per tal de crear un espai a Lleida on poder créixer com artistes i generar inquietuds culturals a la societat.

Doncs bé, el coet Promethea propulsat amb una energia de somni, té el seu motor preparat i està a punt d'enlairar-se. Els dies 1 i 8 de febrer alçarà el vol i inaugurarà el seu flamant espai alternatiu obert a la ciutadania. El local, el qual està situat a l'avinguda Catalunya, 24, ha estat rehabilitat amb les seves pròpies mans en els darrers mesos i serà el centre neuràlgic de l'associació. Afirmen que és un espai “amb vida pròpia que anirà evolucionant” i que s'han fet seu. La tria de la ubicació no ha estat fruit de l'atzar, sinó que ha estat molt meditada. A part de ser una “zona estratègica pel fet d'estar al centre de la ciutat, és un punt fora dels circuits oficials que està sobresortint pel que fa a la cultura de petit format: l'Antares, La Saleta, La Sabateria i ara Promethea.” Unes coordenades que, en efecte, estan revifant el pols cultural de la nostra ciutat. 

A Promethea existeixen 3 perfils segons el grau d'implicació: associats, col·laboradors i usuaris. L'associació actualment aglutina nou artistes de diferents disciplines: Mia Biosca, Joan Giralt, Laura Justribó, Josep Ma Monrabà, Aleix Patiño, Laia Renau, Israel Rodríguez, Lluis Sancho i Oriol Villanueva. Tenen la intenció d'acollir noves incorporacions per tal d'eixamplar la seva base i agafar més força. La figura del col·laborador està pensada per treballar conjuntament amb persones o entitats en la proposta o realització d'accions culturals i/o artístiques. Finalment, l'usuari és tot aquell qui estigui interessat a participar en les activitats promogudes per l'associació.

Promethea cerca produir i promoure la cultura artística al nostre territori. Un dels seus objectius és apropar l’art i la cultura a tothom, i ser un impuls que dinamitzi la ciutat mitjançat les seves accions. I com ho faran? Em confessen que estan expectants per iniciar la seva aventura. El nucli de Promethea té dues zones diferenciades: la zona taller on els associats/artistes deixaran fluir la seva creativitat i la zona expositiva on els usuaris podrem gaudir de la seva obra. 

Però això no és tot! Tenen un full de ruta amb les activitats, algunes trencadores, que aniran realitzant pròximament.  Des de tallers oberts a tota mena de públic i edat de collage, de lettering, d'stencil, de gravat, d'street art, de fotografia analògica, etc; passant per intervencions artístiques al carrer, itineraris d'art per la ciutat i la possibilitat de crear un festival biennal d'art amb altres col·lectius, són algunes de les propostes que projecten oferir-nos. De ben segur que seduiran al públic més assedegat de sotracs culturals!


Portar l'art al carrer sense vulnerar l'espai públic és l'espina dorsal del seu projecte. “Volem reivindicar l'espai públic, recuperar-lo, que ens adonem que la ciutat ens parla, que la podem observar amb uns altres ulls i interactuar-hi de manera comuna.” A més, posen èmfasi en el valor de la col·lectivitat i volen obrir una escletxa en la lluita d'egos que sovint hi ha en el món de l'art. Per aquesta raó, s'han aproximat a altres col·lectius artístics, d'arts escèniques i musicals per tal de crear sinergies, anar més enllà de les arts plàstiques i abastar el màxim nombre d'arts possibles. “A Lleida hi ha un bon caldo de cultiu, s'estan movent moltes coses i hi ha ganes de col·laborar mútuament.” 


L'engranatge de Promethea està disposat. La inauguració de la seva nova seu serà la primera parada d'aquesta travessia. L'1 i el 8 de febrer a les 19.30 h es durà a terme una petita presentació informal de l'espai seguida d'una festa amb música.
A més, el 2 de febrer a les 18.30 h a la perruqueria Hoho dins la programació de La Permanent, hi haurà un diàleg audiovisual sobre la bellesa “Higo Mental #11 Et veus guapa?”. Higo Mental és "un projecte d'interpretació en clau feminista de material audiovisual pres d'internet. Les sessions es formalitzen mitjançant diàlegs crítics que es construeixen a través de l'alternança de material audiovisual. "

La cloenda de l'acte serà al local de Promethea a les 20.30 h on es reflexionarà sobre els temes tractats  d'una manera més distesa amb música i cervesa Rosa de Foc.

Promethea ens convida a pujar a bord de la seva nau en un viatge artístic que promet ser el revulsiu que tanta falta fa a Lleida! Jo no m'ho perdré, i vosaltres?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada