dijous, 30 de març del 2017

Hors Lits Lleida: Teatre per etapes

Avui us vull parlar d'una proposta artístico-teatral trencadora i innovadora que tindrem el plaer de gaudir a Lleida el proper 21 d'abril: Hors Lits (fora de llits en francès). Hors Lits és una xarxa d’esdeveniments artístics internacional en espais privats que va néixer amb la intenció d’apropar l’art al públic en espais nous, propers, diferents i alternatius. Fa poc temps que vaig descobrir que Hors Lits es feia a Lleida. La idea em va captivar des d'un principi i la vull compartir amb tots i totes vosaltres perquè considero que aquest tipus d'iniciatives surt del convencionalisme dels espectacles comercials, enriqueixen la vida cultural de la nostra ciutat i obren la nostra ment. Voleu saber-n'hi més? Continueu llegint! 
Què és Hors Lits?
L’argentí i fundador Leonardo Montecchia va iniciar aquesta aventura a Montpellier (França) el 2005 i ha esdevingut un fenomen internacional present a més de 50 ciutats del món. Aquí a Catalunya, podem gaudir-ne a Barcelona, Mollet de Vallès, Vila-seca, Vilafranca del Penedès i Lleida.

Aquest projecte va néixer del desig de portar a un grup reduït de persones al voltant d'un espai íntim i alternatiu on desapareixen els límits entre artistes, residents i espectadors, ja que no hi ha intermediaris. Així, els espais privats (generalment habitatges), es converteixen en el millor escenari per acollir les creacions de ballarins, clowns, cantants, etc. En definitiva, els espectacles s’ofereixen directament del llit al públic. És doncs tota una experiència artística que afavoreix l'accés a les arts i a la creació artística des d'una perspectiva intercultural i transgressora.

La filosofia d’Hors Lits està basada en la col·laboració i la promoció de l’art i dels artistes sense ànim de lucre. Els propietaris dels espais, anomenats "amfitrions", ofereixen casa seva de franc, els organitzadors treballen voluntàriament i els artistes hi participen sense cap acord econòmic. Això sí, es demana una participació econòmica del públic assistent com si es tractés de passar la gorra, que els permet gaudir de les quatre propostes. El 100% de la recaptació es distribueix equitativament als artistes.

A Hors Lits tenen cabuda totes les arts escèniques (teatre, dansa, música, arts plàstiques i visuals escenificades, poesia, etc.) Es prioritzen els artistes locals i sempre comptem amb un convidat de fora de la província).
Com funciona Hors Lits?

Per tal de gaudir d'Hors Lits el primer que hem de fer és inscriure'ns o reservar plaça. Un cop contactes amb l'organització, et citen a un lloc determinat on inicies aquest "pelegrinatge teatral." Cada edició ofereix un recorregut per 4 petits grups d'unes 25 persones per quatre espais diferents i alternatius de la mateixa zona o barri de la ciutat per tal de facilitar la mobilitat. Normalment són pisos i apartaments, tot i que també poden ser espais públics com terrasses o locals comercials. 


Cada grup inicia la "ruta" en un dels quatre pisos on s'ofereixen les actuacions. Cada actuació és de 20 minuts. Un cop finalitzada la primera actuació en el primer pis, es va caminant cap al segon pis i espectacle. I així fins a completar el circuit teatral. Les companyies que hi participen fan el mateix espectacle per als 4 grups d'espectadors. Al final de la nit, artistes, públic i amfitrions es reuneixen en un local de la ciutat per fer un pica-pica i poder parlar de tot el que s’ha viscut. És una proposta engrescadora, oi? 

Hors Lits Lleida
Els organitzadors d'Hors Lits Lleida són la Pilar Pàmpols i l'Àngel Pérez i per aquesta segona edició compten amb la col·laboració del Nicolas Verove. Tots ells estan vinculats d'una manera o altra al món del teatre: des de la producció, passant per la interpretació o la creació d'espectacles. Des d'aquí vull agrair a la Pilar i a l'Àngel tota la informació que m'han proporcionat i el seu entusiasme per fer-me arribar els detalls de la seva proposta. 

Hors Lits Lleida ens ofereix espectacles de qualitat de companyies Lleidatanes i de fora de diferent tipologia. Es tracta de veure teatre professional, d'una manera propera. La intenció és poder tenir dues edicions a l'any: una a la primavera i l'altra a la tardor.

La primera edició d'Hors Lits Lleida va tenir lloc el 7 d’octubre de 2016 al barri de l’Auditori-Rambla-Estació. Les Mus Companyia de teatre (teatre musical), Edgar Tarrès (música i espiritualitat), Élodie Rougeot i Pau Segalés (màgia i clown, i organitzadors de Hors Lits Barcelona i Hors Lits Mollet respectivament) i Íntims Produccions (teatre de text) en van ser els col·laboradors. Al final de la nit, artistes, públic i amfitrions es van reunir a La Baula Ateneu Cooperatiu.

Com us he avançat anteriorment, la segona edició d’Hors Lits Lleida es farà el 21 d’abril de 2017 a les 21 h de la nit al barri de Cappont i la reunió final serà al Beat, Cafè i Soul. El preu pels 4 espectacles és de 12 €. Aquesta segona edició comptarà amb la companyia Barcelonina Totum Teatre "RaTon" (teatre de moviment, físic i visual), la companyia Lleidatana Cametes Teatre "Sorpresa"(teatre de text), el col·lectiu de circ de Lleida Trapetelando "Nagare" (cub aeri, acroioga i teles aèries) i finalment la Tona Espluga i l'Elisenda Solà ens convidaran a reflexionar sobre la nostra existència amb l'espectacle intimista "¿Cuál es el camino?".

En exclusiva us informo que entre setembre i octubre del 2017 hi haurà una tercera edició de l'Hors Lits Lleida probablement a la zona alta de Lleida. Estarem atents a Hors Lits Lleida per conèixer tots els detalls de la tercera edició. 

Tota la informació, la promoció i les reserves per a l’esdeveniment es realitzen per internet.
-Facebook:
-Instagram:
-Per adreça electrònica:

Us deixo un enllaç de vídeo  de la primera edició d'Hors Lits Mollet per a què en feu un petit tast:

A mi m'entusiasma tot plegat i a vosaltres us agrada la idea?  Doncs si voleu participar en aquesta singular proposta, encara queden unes 25 places. No us adormiu i feu la vostra reserva. Silvinaction hi serà, i tu?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada