dimarts, 30 d’abril del 2024

Maig esplendorós a Ponent

 

Maig a Ponent és un mes esplendorós per la gran quantitat d'iniciatives artístiques, culturals i festives que casa nostra acull i amb les quals ens convida a ser-ne partícips activament. Lleida, Penelles i Torrefarrera ho tenen tot a punt per viure les arts escèniques i l'art rural en cos i ànima. I vosaltres?
Escenes inclusives

35a ed. de la Fira de Titelles de Lleida i 3a ed. del Festival d’arts en viu i de carrer Enre9. Lleida, del 2 al 5 de maig i del 16 al 19 de maig. 

Un mar de projectes culturals advoquen per una societat més justa, igualitària i inclusiva; i evidencien el poder transformador i d’integració social de les expressions artístiques. Des de fa ja uns quants anys, la Fira de Titelles de Lleida teixeix complicitats amb algunes entitats per “impulsar el seu vessant social, apropar l’art titellaire a diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat i fer-la més accessible a tothom amb activitats diverses.”

La programació de la 35a edició, que es celebrarà del 2 al 5 de maig a diversos espais de la ciutat i també a La Mercantil de Balaguer, presenta un generós assortiment d’espectacles tradicionals, trencadors, de sala i de carrer per a tots els públics i altres activitats paral·leles com exposicions, fira d'artesans, tallers, etc. Podeu consultar-la programació en aquest enllaç i, en les sessions en què encara no s'han exhaurit entrades, comprar-les en aquest altre. A banda dels espectacles de pagament, hi ha moltíssimes altres activitats gratuïtes.
El Festival Enre9, que porta “el foment de la cohesió social, el treball comunitari en xarxa i la creació de vincles” en el seu ADN; agafarà el relleu dues setmanes més tard a la Zona 9 de la capital del Segrià. La programació compta amb un ampli reguitzell de propostes artístiques gratuïtes inclusives com concerts, performances, cercaviles o danses del món. Un amalgama d’espectacles professionals, comunitaris i de cultura popular i tradicional d’arreu, “on tothom, sense distincions, podrà gaudir i participar-hi plenament.”

Murs amb ànima

9a edició Gargar. Festival de murals i art rural i 8a edició del Torrefarrera Street Art Festival (TSAF). Penelles, del 3 al 5 de maig i Torrefarrera del 13 al 19 de maig.

L’abast de l’art mural va més enllà de l’embelliment de paisatges urbans. I és que el muralisme no només impregna el dia a dia de la ciutadania afavorint el benestar individual i col·lectiu, sinó que també fomenta canvis socials. Penelles ha estat una de les poblacions pioneres a Ponent en intervenir artísticament els seus espais públics i fornir d’estímuls el món rural al caliu del Gargar.

La 9 edició del Festival de murals i art rural, que arrencarà el 3 de maig, comptarà amb la presència de 9 artistes com la reconeguda ninotaire Pilarín Bayés, l’artista escandinava Anetta Lukjano, o la il·lustradora ponentina Sònia Alins. D’altra banda, s’han programat altres activitats com concerts, tallers o la flamant nit de comèdia que tindrà lloc el 3 de maig.

Penelles ha esdevingut tot un referent i ha creat escola en altres municipis com Torrefarrera que, del 13 al 19 de maig, aixoplugarà la 8a edició del Torrefarrera Street Art Festival. El TSAF pretén engalanar la vila, “potenciar les diferents expressions d’art urbà i generar integració social” amb les pinzellades d’artistes nacionals i internacionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada