dimecres, 17 d’abril del 2024

El Morera ja és aquí!

Rambla de Ferran de Lleida. 13 d’abril de 2024, 11.57 h. 

Mirades encuriosides. 
                                       Somriures expectants. 
                                                                              Emoció en majúscula. 

Això és el que deixaven entreveure la munió de fesomies que, frisosament, esperaven per compartir una jornada històrica, tot just abans d’endinsar-se en el nou Morera. La raó és ben senzilla. Les portes de la seu definitiva d’un museu cabdal (que ha estat, inexplicablement, massa temps en iterativa itinerància) a la fi s’obrien. Llum al final del túnel. I quina llum! Quina llum més esplendent!!

Així doncs, el passat dissabte va tenir lloc la flamant i anhelada obertura del Morera Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida. Un museu de primeríssim ordre i l’únic a Catalunya en aquest àmbit temporal que posa en relleu l’art de les Terres de Lleida.
Tant les persones especialitzades en el món de l’art, com les que no (entre les quals m’incloc) ens vam anar embadalint i enamorant a mesura que ens submergíem de ple en l’equipament i en l’exposició de llarga durada. L’atri digital immersiu i les restes arqueològiques de Les Adoberies del segle XIII et donen la benvinguda tot mirant a l’ahir i a l’avui a la planta 0. Si voleu o podeu fer una mica salut i pujar per les escales fins a la part més alta de l’edifici, la recompensa no té preu: unes sensacionals vistes de La Seu Vella des de la terrassa. 
L’exposició “Arrels i Horitzons. Més d’un segle d’art” és una mostra amb 470 de les més de 5000 obres de la col·lecció del Morera d’una excel·lència inqüestionable amb peces de Garcia Lamolla, Palmira Rius o Leandre Cristòfol, entre d'altres; que es podrà visitar fins al 2 de febrer de 2025. La mostra dibuixa un “magnífic relat artístic i cultural recorrent i explicant” molt pedagògicament els segles XX i XXI.
Si es vol seguir l’ordre cronològic recomanat, la visita s’inicia a la tercera planta que està dedicada a  “Lleida 1900. Entre la tradició i la modernitat (1900-1930)” i “Temps de conflictes (1931-1945).” Aquest darrer àmbit temporal segueix a la segona planta juntament amb “Una llarga postguerra (1946-1967)” i “Transicions (1968-1995).” La primera planta acull “Pràctiques artístiques contemporànies (des del 1996 fins a l’actualitat).”
Durant aquest mes i fins al 12 de maig es podrà visitar gratuïtament de dimarts a diumenge. Es recomana fer reserva prèvia. A partir del 14 de maig l’entrada general al Morera tindrà un cost de 5 € i la reduïda de 2,5 €. Però això no és tot! La programació d’activitats del Morera inclou visites guiades els diumenges a partir de finals de maig, visites dinamitzades, tallers, visites a la Sala de Reserva, etc. A més, el Museu ha endegat 'La Comunitat Morera', una iniciativa perquè totes aquelles persones interessades en “l’art modern i contemporani, en la cultura i en l’àmbit lleidatà; pugui gaudir d’avantatges, descomptes i espais de trobada que permetin ampliar la mirada del museu cap a la societat” per 15 € a l’any. Jo ja en formo part! Us animeu a unir-vos-hi?

En sortir, hi va haver coincidència de sentirs entre el públic assistent: agraïment infinit a tot l’equip que ha lluitat en cos i ànima per fer-ho possible i… per què no admetre-ho? Un reforç de l’autoestima col·lectiva. Així que ja ho sabeu: deixeu-vos abraçar i abraceu el Morera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada