diumenge, 7 d’abril del 2024

De pintxos culturals

 

A Catalunya ens agrada entaular-nos. I de quina manera!!! Però no a tot arreu és així, de fet és un fenomen rar. Estrany. Insòlit. 

Us he de confessar que fa uns pocs anys vaig tenir un amor dels que fan època. Ell era de Sicília i, òbviament, tot plegat va propiciar (a banda d'una felicitat extrema maridada amb moments de frustració per la distància) un anar i venir d'un flamant pont aeri "Catalunya- Sicília" beddu, bedduuu!!!

Recordo un dels meus primers viatges a la meva estimada Sicília per Setmana Santa. El darrer dia, la cirereta, fou un Dilluns de Pasqua. Allà s'anomena "Pasquetta" i s'assembla bastant a la manera com celebrem el Dia de la Mona a Ponent. Bé, ara que hi penso, només hi ha un punt en comú: ho celebren al camp com nosaltres. Punt! 

Doncs bé, al bell mig d'una torre prop de Caltanissetta; jo que soc donada a ajudar,  a preparar els vermuts i a parar taula; les meves noves amistats sicilianes van haver de parar-me els peus en veure que volia posar coberts, gots i plats com si s'hagués d'acabar el món."Silvina," em deien, "non ti preoccupare!. Goditi della grigliata!!"  Dempeus, és clar! Evidentment, em vaig adaptar i gaudir d'un dia inoblidable. Fins i tot va haver de temps per començar a aprendre una micona d'italià. I és que "con un po di vino" de kilòmetre zero, no hi ha barreres idiomàtiques!

Tot plegat em va recordar aquest noble costum de menjar peu plantat que, per exemple, els nostres germans bascos cultiven quan van de pintxos de bar en bar. Una tradició que ens ofrena "una empremta inesborrable al paladar i a la memòria." 

Si us agrada picotejar en clau cultural, us convido a fer una o unes quantes queixalades per algunes de les propostes amb més solera que Ponent ha preparat per als pròxims dies. Anem de pintxos culturals?

1. MUSEU MORERA

El nou Morera. El Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, finalment, veurà com la seva "provisionalitat històrica exhalarà el seu darrer sospir a partir del 13 d'abril. Així es podrà visitar l' exposició  «Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art» gratuïtament i amb reserva prèvia els dies 13 i 14 d'abril. A banda, s'han programat visites guiades i altres activitats per a tots els públics que es  poden reservar aquí.

2. 4a ed Vesprades. Música als Ateneus

La 4a edició del cicle "VESPRADES. MÚSICA ALS ATENEUS”" donarà el seu tret de sortida el 14 d'abril a l'Espai Orfeó amb el concert de Bru. Enguany el cicle "es caracteritza per la forta presència de veus femenines i comptarà amb la participació d’Ester Avenn, Segon Passeig, I-Nuits, Júlia Cruz, Olga Zoet i Jean." Tàrrega, Térmens o la Granadella són alguns dels caus que acolliran aquesta proposta fins al juny del 2024.

3. Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La  4a edició de l'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, que enguany girarà entorn l'eix temàtic "el dret a la pau," es celebrarà del 9 al 28 d'abril de 2024, en Versió Presencial i en Versió Online a Fimin. 

El  festival "s’articula a partir de pel·lícules que suposen sengles tragèdies per a les seves poblacions civils, amb una vulneració total dels seus drets humans, alhora que són una amenaça per a la pau mundial."

L'Screenbox de Lleida acollirà 4 sessions de l'11 al 14 d'abril. 
4. Pla. Festival de Cinema Rural de Juneda
Juneda aixoplugarà el nou festival Pla del 26 al 28 d'abril amb el delit d'esdevenir un "espai de reivindicació, divulgació i celebració d’aquell cinema que està en diàleg amb l’entorn rural."

La programació  posa l'accent en "reivindicar, divulgar i celebrar aquell cinema que està en diàleg amb l’entorn rural."
5. Critik Fest Ponent
La segona edició del  "Festival d'Art Crític Critik Fest aterrarà  a la Taverna de La Vella Caravana el 20 d'abril. I ho farà per la porta gran amb mercadet, PD's, xerrades, debats i  molta gresca!!
6. 5a edició Mil Maneres Festival
Aquest pintxo cultural és, personalment, un dels que trobo més apetitosos que trobarem a Ponent en els pròxims dies. I és que com bonament diu l'organització, es tracta d'una proposta "generada 100 % amb Intel·ligència NATURAL, sense colorants ni conservants." 

La 5a edició del Festival Mil Maneres a Alcoletge ens convida a  gaudir de la màgia de les arts en directe, una finestra a un món de sentiments i sensacions infinites del 26 al 28 d'abril a ALCOLETGE!
7. 6a Ponent Fest Lleida


La 6a edició de la Ponent FEST, la Fira d’Economia Social i Transformadora de Ponent, portarà un  any més, "iniciatives i organitzacions de l’Economia Social i Solidària de Ponent." El programa d'actes inclou  xerrades i actuacions, entre d'altres.
8. Sant  Jordi  a Ponent

La Diada de Sant Jordi ens porta un reguitzell de propostes literàries i artístiques arreu del territori. I és que Sant Jordi es viu no només el 23 d'abril, sinó cada dia.

Fruïu-les!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada