dimecres, 13 de març del 2024

Dona i Terra a L'Espai Cavallers

“Fa uns cent anys potser no hauríem pogut fer aquesta exposició. Suposo que en sou conscients. Potser amb algun pseudònim, però no en nom de dona.” Amb aquestes inapel·lables paraules obria la presentació de l’exposició col·lectiva ‘Dona i Terra’ l’artista Lily Brick el passat 9 de març a l’Espai Cavallers. Si bé és cert que en els darrers anys s’han fet passos de gegant per intensificar la visibilitat de les dones en l’àmbit artístic, encara avui les artistes han de sortejar esculls per mirar d’emergir de les penombres patriarcals.
Amb tot, cada vegada hi ha més projectes amb empenta que malden per posar-hi les espatlles i impulsar l’art en femení. Des de fa ja uns quants anys, aquest cau artístic teixeix complicitats per “visualitzar el treball d’artistes dones”, no només amb les seves pioneres i emblemàtiques exposicions durant el mes de març, sinó també la resta de l’any. És més que evident que l’Espai Cavallers ha creat escola, no creieu?
L’expo ‘Dona i Terra’, que es podrà visitar fins al 13 d’abril, compta amb la participació de les “artistes habituals de la Galeria” Sònia Alins, Alexandra Balaguer, Lily Brick, Olga Cortadelles, Tamara Dahlke, Elsa Garate, Carole Puéo, Palmira Rius, Aurembiaix Sabaté, Anna Terricabras i Mireia Serra; acompanyades d'altres artistes que elles mateixes han convidat. Un dels moments més emotius de la inauguració de dissabte passat al vespre, va ser quan (les que van poder assistir-hi) van obrir-nos els seus cors per descabellar el lligam que les uneix:
  • «No la conec personalment, però és un somni fet realitat»

  • «Admiro i estimo la seva feina.»

  • «Ens uneix un vincle molt fort!»

  • «Compartir amb ella l’ofici d'artista és com un oasi»

  • «Per mi és un honor!

També vam descobrir que en cadascun dels binomis hi ha hagut un diàleg artístic a cada obra, que ha “enriquit” el fil conductor de la mostra. I quin és aquest fil conductor? L’expo proposa capbussar-nos en la connexió entre “l’expressió artística, la feminitat i la terra” a banda de posar sobre la taula la “preocupació per l’emergència climàtica i la seva relació amb l’univers femení.”
Amb una multiplicitat de llenguatges artístics com la pintura, la paraula, els teixits, l'escultura, la fotografia o els elements naturals, l’expo transporta al visitant per un encadenament de cosmos en clau de dona que no només nodreixen la ment i l’ànima, sinó que també afavoreixen la reflexió.
Si voleu aprofundir una mica més, no us podeu perdre el debat “Art, dona i terra” que tindrà lloc el dissabte 16 de març a les 12 h a l’Espai Cavallers. En ell, les artistes Sònia Alins i Alexandra Balaguer, intercanviaran impressions amb Montse Baró i Maribel Mòdol, dues dones que explicaran la seva realitat en l’entorn rural, mostrant la seva connexió amb la terra i el seu paper vital en les comunitats agrícoles. En acabar, hi haurà un vermut per les persones assistents.
Imatges: @Joel Arcal

Artistes de les imatges (per ordre d'aparició):
1- Sònia Alins
2- Lily Brick
3- Lita Cabellut
4- Aurembiaix Sabaté
5- Elsa Garate
6- Mireia Serra
7- Sònia Alins

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada