dimarts, 20 d’abril del 2021

5x28: Onades de lletres ponentines

La pandèmia ha torpedinat, entre moltes altres coses, aquell delit que sentim per sortir físicament del lloc d'origen, rodar món i descobrir altres realitats. Ara bé, ni la més dura de les restriccions té la capacitat d'impedir que emprem una de les eines més preuades que posseïm: el poder de deixar volar la imaginació. I és que, com sostenia la poeta estatunidenca Emily Dickinson, "per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre." Ja sigui jaient sota l'ombra d'un arbre o una tarda de pluja entre coixins, les persones amants de la lectura assaborim el plaer de traslladar-nos a altres universos, si el llibre que tenim entre les mans ens roba el cor, clar!

Sant Jordi ja és aquí! No sabeu quin llibre triar? Avui al blog us porto quatre novetats editorials ponentines més que recomanables. A més, també hi trobareu altres novetats editorials d'enguany amb accent lleidatà. A punt per descobrir-les?

PER A REIVINDICAR LES DONES DEL MÓN RURAL
Dones al marge. Bruixes i altres històries d'estigma i oblit d'Ivet Eroles Palacios
Editorial: Fonoll
Gènere: Periodisme literari
"«La Conxita mai no va voler encadenar-se a ningú», pensa Anna Salvat, «ella s'ho va passar bé quan va poder, la gent ja podia cantar missa». [...] Li agradaven els homes i anava amb ells, vivia la sexualitat d'una manera que era poc entesa, poc comuna."
Dones al marge és un itinerari històric per la vida de 14 dones reals catalanes del món rural des del segle XVI fins a l'actualitat que van haver de suportar l'estigmatització col·lectiva i la invisibilització. A cavall entre la prosa poètica i l'expressió artística de les il·lustracions de Maria Anaïs Miranda Solé, i nodrit de diversos estudis i testimonis, Dones al marge relata els fragments de les seves vides que la història ha silenciat.

Per què el recomano?
Dones al marge és un viatge per la nostra història més propera i un exercici de gratitud i memòria a unes dones que han estat denigrades pel seu gènere i origen. L'autora desfila els cabdells de l'ahir i de l'avui en clau femenina i reivindica unes figures que ja no seran més ignorades. Les il·lustracions de Miranda embelleixen (encara) més els relats i li donen aquell toc estètic que només l'art sap copsar.

Llegir aquest llibre és aprendre. També és imaginar i posar-se a la pell de les feixugues vides de les protagonistes. Margarida de Rugall, Joana Massissa o Conxita Català en són només 3 exemples. La seva lectura és una font de coneixement, una descoberta i una reflexió a mig camí entre la tendresa i l'enuig que corprén d'inici a final.

PER A CAPBUSSAR-SE EN EL NOSTRE BRESSOL CAMPEROL I POPULAR
Carrer Galera, 5 d'Antonieta Jarne
Editorial: Pagès editors
Gènere: Novel·la
"La ciutat és el mirall de la victòria i els seus habitants saben que aviat tot serà com quan la vida s'organitzava sense protestar. Els de dalt tornaran  a ser els de sempre i els de baix simplement no comptaran. Abans, però, se'ls ha d'escarmentar."
Carrer Galera,5 fa un recorregut per la història de les classes populars de casa nostra de l'inici del segle passat a l'actualitat. De la mà de cinc generacions d'una família d'origen camperol i amb un pes més important dels membres femenins de la mateixa, la novel·la s'endinsa en una successió d’esdeveniments pròspers i adversos i, sobretot, en el sentir de personatges com la Mundeta, la Tresina, l'Anna o l'Ariadna. 

Per què la recomano? 
Carrer Galera, 5 és una delícia cuinada a foc lent i es percep amb detalls que excel·leixen com la prosa curosa i exquisida de l'autora que, alhora, abraça aquella parla del carrer que tot@s (re)coneixem per propera. Com a experta historiadora, Jarne ens obsequia amb retalls de realitat que repunteja amb fragments de ficció escrits des del cor. 

La novel·la, a més, reivindica a aquelles persones que la història no ha tingut en compte i rescata la memòria del proletariat camperol lleidatà més popular. Estic convençuda que gràcies a aquest petit gran tresor literari, el nostre bressol més humil ja no s'ometrà més, sinó que serà honorat i per damunt de tot, estimat.

PER A DEVORAR D'UNA TIRADA
Bisturí de Ramona Solé.
Editorial: Llibres del Delicte.
Gènere: Novel·la negra
"- Hi ha càstigs pitjors que la mort."

Un professor d'institut perd els sentits pels efectes d'un fàrmac que li han injectat. Quan un dolor insuportable el desperta a poc a poc, es troba una nota subjectada amb un imperdible a la camisa que es treu ràpidament; i les mans (que li han estat amputades) embenades. Sembla una agressió puntual, però quan la policia inicia la investigació descobriran que no és l'únic cas.

Per què la recomano?
Bisturí és un llibre farcit de ritme i acció, molt entretingut, trepidant i potent. Feia molt temps que no se m'accelerava el ritme cardíac llegint una novel·la. Us adverteixo que és altament addictiva! Les històries punyents i alhora properes que hi brollen afavoreixen que empatitzis amb alguns dels personatges i que amb d'altres, en canvi, sentis una categòrica repulsió a mesura que la trama del llibre es va teixint. L'argument també posa l'accent en els efectes psicològics de les víctimes dels delictes que es relaten. Solé aconsegueix impecablement generar disjuntives ètiques amb nosaltres mateixos: per qui prenem partit?

PER A DEGUSTAR SENSE PRESSES
Sutura de Dolors Miquel
Editorial: Pagès editors
Gènere: Poesia.
Giardano dorment
"La fascinació absoluta pel seu pal, el seu pal en una erecció
rogenca fosca blavosa i dura, blavosa i sanguinolenta.
Queda't a dormir. No te'n vagis. El meu sexe continua obert.
¡Ànima salvatge en sento tant de plaer i d'espant!
No goso ni mirar-lo directament."
Sutura és una antologia poètica que recull l'obra de 10 poemaris publicats anteriorment i que Dolors Miquel ha seleccionat personalment. Altrament, inclou una vintena de poemes inèdits com 'Gira-sols', 'Pluja d'agost' o 'Giardano dorment.' L'autora afirma que aquesta serà la seva darrera publicació. 

Per què el recomano?
El volum, il·lustrat per Perejaume prologat per Ingrid Guardiola i amb un generós epíleg d'Àngels Moreno, conté 9 apartats o "calaixos" que t'endinsen en una ruta lírica per blocs temàtics que Miquel escrupolosament ha projectat. La seva sempre enèrgica, genuïna i perspicaç veu omple les nostres motxilles d'un llenguatge directe, feréstec i penetrant que ens interpel·la de múltiples formes. Sutura ens convida a un trajecte per uns versos transgressors i d'una tendresa aspra, per ser degustat i digerit sense presses. I, si escau, per reincidir-hi iteradament!

NOVETATS EDITORIALS PONENTINES PAGÈS EDITORS

1)FICCIÓ


2) POESIA

3) ALTRES
NOVETATS EDITORIALS PONENTINES FONOLL


NOVETATS PONENTINES ALTRES EDITORIALS





Potser no podrem visitar llocs remots, però els i les autores, les editorials i les llibreries locals ja ho tenen tot a punt per fornir-nos (esglaonadament) d'onades i onades de viatges literaris. 

4 comentaris:

  1. Prenc nota! Moltes gràcies per les recomanacions ponentines!

    ResponElimina
  2. Un bon recull! Per Sant Jordi sempre m'atabalo per que no se quin llibre triar. Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero haver-te ajudat en la teva tria d'enguany. Gràcies a tu!

      Elimina