dilluns, 7 de setembre del 2020

5x02: Proposta gastronòmica Setembre'20. Restaurant Ferreruela

Tenia la intenció de publicar aquesta nova proposta gastronòmica a principis de juliol. El tancament perimetral que el Segrià va patir per aquelles dates va comportar, entre altres doloroses limitacions, la no obertura dels establiments de restauració durant un temps indeterminat. Davant d'aquesta realitat, vaig pensar que potser no seria massa bona idea compartir amb vosaltres un gastrosuggeriment tenint en compte les ombrives circumstàncies de no poder gaudir-ne en aquells moments. Per fortuna dels paladars assedegats de l'excel·lent cuina del nostre territori, la reobertura que el Restaurant Ferreruela va anunciar el dijous 3 de setembre ha esperonat, ara sí, la publicació d'aquest post famolenc per ser engolit. 

Després de tants mesos tancats, la desescalada va estimular que aquelles persones que ens delim pel plaer de la bona taula fora de casa, anheléssim aplegar-nos amb els nostres fora de les nostres llars. Quan es va obrir la, diguem-ne veda, un reduït grup d'amistats vam decidir celebrar la vida, girar l'esquena a les videotrucades, i retrobar-nos abans de Sant Joan com més ens omple: presencialment i alimentant la nostra autoestima amb un àpat de km 0, de temporada i qualitat suprema. Ho vam tenir clar! El restaurant Ferreruela complia (i compleix) tots els requisits perquè l'experiència fos rodona i memorable.
El Ferreruela està ubicat al carrer de Bobalà, 8 de Lleida i l'horari de cuina és de dilluns a dissabte i festius de 13 h a 15.30 h  i dijous, divendres, dissabte i les vigílies de festius de 21 h a 23 h. Us recomano que feu reserva prèvia. Al seu web trobareu diferents franges horàries disponibles. Si s'han exhaurit, us animo a què proveu d‘apuntar-vos a la llista d’espera. A nosaltres ens va funcionar: l'endemà d'haver-nos inscrit, una trucada (d'aquelles que engreixen de content) anunciant una cancel·lació, van dibuixar un somriure bidireccional a les nostres ments i ventres.

Tan sols entrar, és d'agrair percebre l'amplitud de la sala principal a la planta baixa i l'espaiosa i generosa distància entre taula i taula, cosa que no abunda en altres establiments del gremi. En temps de Covid, això genera una sensació de benestar i calma que, alhora, serveix d'aperitiu de la vetllada. A més, disposa d'una sala més petita al primer pis amb una capacitat per unes 20 persones. La decoració i l'atmosfera del local tenen un marcat tarannà ponentí que transmet caliu i, en certa manera, també ens parla de la seva cuina. 

Un dels aspectes a ressaltar del Ferreruela és el seu servei curós, agradable i molt proper. El xef i ànima del restaurant Gonzalo Ferreruela juntament amb el seu equip et fan sentir com a casa amb un tracte enormement acollidor que fuig de la pompa i dels aires de grandesa. 

La cuina del Ferreruela és d'aquelles amb personalitat pròpia i que deixa veure un ideari que reivindica sense embuts ni complexos el territori. Un activisme culinari que es basa en el respecte i la utilització de productes de proximitat i de temporada, la tècnica i la tradició amb una mirada actual. Anar al Ferreruela és per tant, a banda d'un gaudi personal i un espectacle pels sentits, una filosofia de consum que dona suport radicalment als productors de casa nostra. 

El Ferreruela no disposa de menú diari. La seva carta inclou plats per compartir, entrants, i plats de carn i peix, molts dels quals fets a la brasa. Una pissarra amb els suggeriments del dia li afegeix més varietat i "dinamisme." Els vins de la DO Costers del Segre són els protagonistes principals de la seva carta de vins. La carta de postres, que produeixen artesanalment, és la gran cirereta final. Per a grups a partir de 10 persones hi ha la possibilitat de triar entre dos menús: el Menú Tradició i el Menú Festival. 

Aquella nit érem 4 i vam anar a sopar amb la intenció de fer un tast generós. Ens vam deixar assessorar per alguns dels consells que el xef ens va suggerir. Vam decidir compartir alguns entrants i segons a tall de menú degustació, per dir-ho d'alguna manera. Mai havíem provat un pa tan bo com l'artesà que ofereixen en els seus serveis. Pel que fa als vins vam triar els blancs Clos Pons Sisquella i Petit Siós de la DO Costers del Segre. Teníem clar que ens deixaríem un raconet per les postres, ja que sabíem amb certesa que hi tenen bones mans. La vam encertar de ple! Pel que fa al preu ens va sortir per uns 50 euros per persona. 
Makis d'escalivada i sardina fumada amb caviar de truita de Tavascán
Carpaccio de presa ibèrica fumada amb maduixes i formatge fresc
Coca de tòfona d'estiu, enciam i formatge Casa Mateu fumat


Espatlla de xai de raça Xisqueta del Pallars amb sèmola de blat especiada
Melós de galta de vedella a la brasa amb puré trufat i salsa de vi de Costers
Bacallà a la brasa amb pil-pil de pernil i mongetes
Peix fresc de mercat
Cafè irlandès fumat
Les trufes de xocolata i tòfona negra
La crema catalana
La flor i nata
Si l'espectacle visual ja és de per si estimulant a bell doll, podeu imaginar-vos l'esclat de moixiganga que la resta dels nostres sentits i esperits van viure. El somriure que us descrivia en confirmar-se la nostra reserva, va anar engrandint-se a mesura que ens endinsàvem en l'exquisidesa dels seus plats. I és que gaudir de la cuina de la terra del Ferreruela és també fer activisme pel consum de proximitat i de qualitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada