diumenge, 13 de setembre del 2020

5x03: Camins de reflexió artística radical

Imatge @ErrantFestival

Caminar sense un destí concret perdent-se en el temps és un d'aquells gaudis de la vida que permet assaborir el gust pel camí, pels detalls i que, alhora, estableix un lligam estret amb el pensament. Amb aquest esperit nòmada i reflexiu neix el festival l'Errant. I és que una de les seves singularitats és la itinerància anual dels seus emplaçaments a la demarcació de Lleida. 

El projecte cultiva l'estima per la cultura amb una mirada crítica mitjançant uns recorreguts que irradien "el diàleg entre les diferents disciplines artístiques experimentals, transgressores i avançades, el pensament contemporani, i el ric patrimoni del territori lleidatà." La primera edició de l'Errant, que es durà a terme als municipis ribagorçans d'El Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí del 18 al 27 de setembre, vertebra la seva programació en tres itineraris: el de l'art, el del pensament i el de la poesia i la música

ITINERARI DE L'ART

Imatge @ErrantFestival

En aquest recorregut, artistes com Olga Olivera, Gema Polanco, Alexandra Garcia o Pedro Torres deambularan "pels marges experimentals i radicals de l'art, connectant amb la realitat cultural, social i política de la nostra època" amb les seves creacions, intervencions i instal·lacions d'arts plàstiques, visuals i sonores.

ITINERARI DEL PENSAMENT

Imatge @ErrantFestival

L'itinerari del pensament pretén ser un espai de reflexió i diàleg sobre el desorbitant volum d'informació que el món digital ha portat a la nostra societat. Mireia Boya, Laia Soldevila o Félix Pérez-Hita són algunes de les persones expertes que miraran d'analitzar els "efectes que les imatges i paraules causen en la societat en aquest fluir rizomàtic de l'era digital."

ITINERARI DE LA POESIA I LA MÚSICA

Imatge @ErrantFestival
La ruta poètico-musical de l'Errant projecta un viatge amb un sarró farcit de sons, lírica i territori. Creadors com ara Neus Borrell, Toti Soler, Juana Dolores Romero o Xavier Mayoral proveiran aquest trajecte amb presentacions de poemaris, concerts i recorreguts poètics i musicals pel patrimoni ribagorçà com a punts d'avituallament culturals.

PROGRAMA ERRANT: ITINERARIS D’ART I PENSAMENT 2020

Imatge @ErrantFestival

El cartell de l'Errant d'enguany compta amb "una trentena d'artistes i prestigiosos professionals vinculats als mitjans de comunicació i al món de la imatge." La programació inclou exposicions, visites guiades, taules rodones, concerts, performances o rutes poètiques i musicals entre d'altres.

📌DIVENDRES 18 DE SETEMBRE

19.45 h- Inauguració d’ERRANT i visita a l’exposició Dones. Retòriques del poder i utopies del desig al Pati de l’escola de Vilaller.

📌DISSABTE 19 DE SETEMBRE

12 h- Presentació del poemari Bijuteria  a la Plaça de Sant Climent de Vilaller.

17.30 h i 18.30 h- Cicle de taules: "El poder de les imatges" a la Confraria Nova d'El Pont de Suert.

20.15 h- Concert Xavier Mayora: Manifest anartista a la plaça del Mercadal d'El Pont de Suert.

📌DIUMENGE 20 DE SETEMBRE

11 h, 12 h i 13 h- Visites guiades a les instal·lacions artístiques per diversos espais de la Vall de Boí.

17 h-  Concert Toti Soler: Els dits de la música a la plaça de l’Església de Santa Maria de Taüll.

📌DEL 23 AL 25 DE SETEMBRE

Durant el dia-  Intervenció artística de l'artista Marcel Rubio a la Plaça del Mercadal d'El Pont de Suert. 

📌DIVENDRES 25 DE SETEMBRE

17 h- Visita guiada a l’exposició: "Òcu"l de Pedro Torres a l'Església Vella d'El Pont de Suert.

19 h- Performances: "Sabons negres" i "Les veus del Trabando" al local social de Vilaller.

20 h- Visita comentada a l’exposició: "Dones. Retòriques del poder i utopies del desig" al Local Social de Vilaller.

📌DISSABTE 26 DE SETEMBRE

12 h-  Diàlegs a la plaça: "Totes les imatges que hem vist, i les que no" a la Plaça del Mercadal d'El Pont de Suert.

17 h- Itinerari poètic: "Errabundejant" a la Plaça Major d'El Pont de Suert.

18 h i 19.30 h- Diàlegs a la plaça: "Ètica i periodisme en temps de coronavirus" i "La meva Lleida no és la teva" a la Plaça del Mercadal d'El Pont de Suert.

📌DIUMENGE 27 DE SETEMBRE

D’11 h a 13.30 h- Itinerari a peu i concert: "Tot dorm." Inici: Església de la Nativitat de Durro.

📌EXPOSICIONS

- "Dones. Retòriques del poder i utopies" del desig del 18 al 27 de setembre al Local Social de Vilaller.

- "Òcul" del 19 al 27 de setembre a l'Església Vella d'El Pont de Suert.
Vegeu programa complet aquí

A banda d'aquesta programació en la pròxima edició, que tindrà lloc a la primavera del 2021, l'organització de l'Errant ha seleccionat l'artista Marta Bisbal que crearà un "mapa d'autor interpretant el territori."

INSCRIPCIONS ERRANT 2020
Imatge @ErrantFestival
L'Errant, que està forjat per l'IEI i comissariat per Jesús Vilamajó, es proposa fermament apropar la cultura a tothom. Per aquesta raó tots els actes són gratuïts. Per tal de garantir les mesures de seguretat en prevenció de la Covid-19 les places són limitades i, amb l'excepció d'aquelles que són d'entrada lliure, cal fer inscripció prèvia.


A l'Errant públic i artistes avançaran pas a pas entre l’art experimental i la reflexió radical. Una iniciativa que, sens dubte, encisa i emociona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada