dijous, 14 de novembre del 2019

4x18: Okupació poètica de Lleida

Hi ha qui diu que les presentacions de llibres són, en certa manera, uns rituals anacrònics. Potser per aquesta raó, alguns autors i autores mostren poca devoció a promocionar les seves creacions en aquest tipus d'actes o, si més no, defugen les fórmules més clàssiques de difusió de la seva obra. La poeta lleidatana Dolors Miquel, que fa poc acaba de publicar el seu nou llibre de poemes Ictiosaure, n'és una d'elles. El 16 de novembre ens proposa una manera ben poc convencional de descobrir la seva obra amb una iniciativa inèdita a la nostra ciutat: l'Okupació poètica de Lleida.


L'Okupació poètica és una celebració lírica en què 64 persones recitaran Ictiosaure simultàniament en 64 espais diferents de Lleida. La idea li va sorgir tot just haver publicat el llibre. A peu de poema hi apareixen els llocs que van nodrir la seva inspiració o que van ser fruit de l'experiència vivencial del seu sentir. La Dolors Miquel ens explica “vaig fer un mapa geogràfic de tots aquests punts del llibre i em vaig adonar que hi havia un lloc que sortia 64 vegades: Lleida. Quina obsessió! (riu) Vaig pensar que seria molt potent fer una ocupació poètica per la ciutat, en un intent de retornar la veu a la terra.”

L'Okupació poètica tal com la Dolors Miquel l'ha ideat, és en si una manifestació molt simbòlica oberta a tothom. S'iniciarà al Turó de la Seu Vella o “Turó dels Orígens” a les 12.30 h. La tria de l'emplaçament no és atzarosa, ja que va ser el bressol de la civilització lleidatana a mitjans del s.VI aC. A continuació, 64 punts seran ocupats per les 64 veus recitadores que llegiran alhora, com si es tractés d'una “coral desencaixada”, el mateix poema en una mena d'expansió al·legòrica de la paraula cap al poble. 
En aquest enllaç trobareu el mapa que s'ha creat especialment per l'ocasió amb les ubicacions exactes i les persones ocupants que recitaran Ictiosaure. Segons la Dolors Miquel “pot semblar estrany que algú reciti enmig d'una barriada, però la poesia ha de poder arribar arreu.” 
Tot això serà enregistrat en vídeo i, posteriorment, l'artista Mia Biosca realitzarà una videocreació a partir d'aquestes gravacions. En acabar, es tornarà al punt de partida en un retorn figuratiu als orígens per subratllar que “quan vivim en un lloc, estem recollint una herència que s'obre i es tanca.” La cloenda de l'Okupació poètica anirà acompanyada de les actuacions de Neus Borrell, Heura Gaya, Marc Egea, Miquel Àngel Marín i Montserrat Trepat.

La poeta Dolors Miquel afirma que l'acte serà molt emotiu perquè es farà a la seva ciutat tot i que també té un component anàrquic en el sentit que és per a tothom i “pel fet de no tenir al darrere ni institucions, ni associacions, sinó que és quelcom llibertari.”

L'Okupació Poètica de Lleida és una idea original, poètica i mai abans vista en què una onada de versos irrompran la capital del Segrià. Jo no m'ho perdré, i vosaltres?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada