divendres, 22 de febrer del 2019

3x35: La Permanent. Art per a tothom


Un dels molts atractius de fer xarxa a la vida és l'oportunitat de compartir interessos i crear un fil que ens permet connectar-nos amb altres mons. Promethea, Higo Mental i la màgia dels vincles van ser els impulsors de la meva troballa amb una iniciativa artística de petit format singular i apassionant: La Permanent a la perruqueria HōHō de Lleida.

Què és l'art i per a què serveix? Hi ha només un tipus de públic o n'hi ha molts? L'art ens ha d'apel·lar? Hi ha petits projectes com La Permanent que intenten posar llum a aquestes i altres qüestions amb una idea clara: l'art és per a tothom.

L'artífex de La Permanent és en Roc Domingo, un jove artista provinent del camp de la il·lustració que va completar la seva formació en Belles Arts a la universitat. La seva mare, la Rosa Puig, és la propietària de la perruqueria i la Rocío és l'auxiliar que en fa de suport. Tots tres em van rebre a l'espai on el projecte de La Permanent és possible.
La Perruqueria HōHō és un local peculiar on, a part de crear un estil propi, succeeixen fets que la fan diferent de la resta i que estimulen els sentits. L'espai té aires industrials i molts dels elements són movibles. Una altra circumstància sorprenent és que les revistes que hi trobes no són del cor o d'esports, sinó revistes culturals, de disseny o d'història. La banda sonora de HōHō és Ràdio 3 una emissora que, com molts sabeu, s'allunya de les llistes d'èxits convencionals i aposta per les propostes més innovadores i inquietes de les diferents expressions culturals. La cirereta final i que li afegeix un plus de transgressió és que en aquest establiment es crea art i se cerca la interacció amb l'usuari, gràcies al projecte de La Permanent. Podríem afirmar que HōHō és una perruqueria cultural.
La Permanent és una iniciativa que va sorgir fa uns dos anys aproximadament. La Rosa, l'ànima de HōHō li proposa al Roc de realitzar alguna acció a la perruqueria en clau artística. Al Roc li venia de gust engendrar activitat artística i cultural, i experimentar amb el rol del comissariat per veure com podria funcionar un projecte artístic alternatiu i autogestionat fora dels museus. La seva idea era “trencar la barrera que separa els treballs artístics amb el més quotidià” i incidir en les impressions o “afectacions” que produeix en el públic. Segons el Roc “tendim a quedar-nos amb la peça que ha generat l'artista, però pocs cops en la reflexió de per què ha creat el que ha creat, en com afecta les persones que s'hi relacionen i en com afecta el territori.”

La filosofia de La Permanent és fer intervencions artístiques en un entorn quotidià, en aquest cas en una perruqueria, per tal d'apropar les arts visuals i afavorir la interacció amb els seus usuaris. Per tal d'aconseguir-ho, el Roc convida als artistes i estableix les bases del projecte: “la perruqueria no és simplement un espai expositiu, sinó un espai físic. S'ha de jugar amb el context, amb el que hi passa, amb el ritme de les persones que l'habiten i amb les seves reaccions.”
A partir d'aquestes premisses, els artistes es capbussen de ple en el seu procés creatiu. Primerament, són acollits durant uns dies i conviuen amb l'espai, les persones que l'utilitzen i les que hi treballen. Això propicia que s'estableixin uns lligams relacionals específics que nodreixen aquesta experiència en “un procés creatiu força obert que va donant forma a les seves intervencions.” Després de cada intervenció es proposa a l'artista que esculli una peça per cedir. D'aquesta manera l'espai es va farcint i queda constància de cada intervenció de forma fixa.

La primera edició de La Permanent va tenir lloc el 2018 amb les actuacions de Jaume Clotet, Sambitos Dinàmics, Sergio Monje, Consol Llupià & Alexander Arilla, Marta Rosell Chust i Anna Vilamú. Un total de 6 intervencions artístiques diverses amb una periodicitat aproximada mensual, van alterar la perruqueria i van incitar a l'experimentació i a la reflexió de les persones que en feien ús.

Un dels elements més curiosos i interessants del projecte és l'observació i l'anàlisi de les reaccions dels clients envers les obres d'art. La Rosa i la Rocío estan atentes a com la gent s'hi relaciona i a les seves respostes. A vegades els diàlegs sorgeixen per si sols i, altres, elles mateixes llencen preguntes: “Què et sembla això?” “T'agrada?” És xocant constatar que al principi, els clients se sorprenien per què mai abans ningú els havia demanat per la seva opinió d'una peça artística. A poc a poc, això va anar evolucionant i, fins i tot, algunes preguntes generen altres preguntes o són l'inici de converses sobre les obres d'art i/o la temàtica d'aquestes. El Roc em va explicar que al principi anotaven anècdotes o comentaris que anaven sorgint, algunes de les quals eren espontànies i altres més reflexives. En vam llegir algunes:
  • Puc fer una foto?”
  • Sou unes artistes!”
  • Voleu que ens fem pintors?”
  • Ah! Mireu...aquesta obra m'ha recordat a la meva infantesa, quan feia pintura”
  • Què és això tan bonic? Sembla que estigui a La Panera amb l'escrit i les obres.”

Més endavant van incorporar una gravadora quan es donava una conversa entorn el què estava exposat. El Roc hi va anar treballant i “seleccionant certs comentaris que feien evident les divagacions que s'havien fet, quines persones hi havien intervingut, etc.” Els retalls d'aquestes gravacions estan a la seva pàgina web.

La segona edició de La Permanent s'ha iniciat fa pocs dies i es podrà visitar fins a mitjans de març. La intervenció artística (In)certesa pretén reflexionar sobre els detalls del dia a dia que apareixen ocults. Gloria Jové, el grup Hana i alumnes de la UdL projecten la perruqueria com un espai d'aprenentatge. Les accions que s'hi estan duent a terme juguen amb el paper de l'aigua com a element que descompon, que transforma, que modifica l'establert.
A partir del març l'artista barcelonina Joana Capella vindrà a instal·lar un procés creatiu que ja està en marxa en el que probablement serà la segona intervenció artística de l'any.  
A més, s'incorporan més activitats paral·leles fora de l'horari d'obertura habitual de la perruqueria. Entre el març i l'abril podrem gaudir d'un espectacle en l'àmbit de les arts escèniques que treballa la memòria històrica. Una performance interactiva que ens permetrà reflexionar sobre els tabús i les barreres que s'han anat perpetuant a partir de la guerra civil espanyola.

Finalment, La Permanent, oferirà una contraproposta cultural en el marc de la Mostra de Cinema Llatinoamericà. Es tracta d'una petita mostra de curtmetratges de països d'Amèrica del Sud fora del circuit mainstream.

L'art a l'abast de tots ens invoca i ens convida a interactuar-hi d'una manera activa. La Permanent i les seves intervencions artístiques ens aplanen el camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada