dimarts, 12 de febrer del 2019

3x33: Higo Mental

Com molts de vosaltres ja sabeu, al novembre vaig llançar-me a escriure la meva primera crònica, moguda per l'entusiasme de voler compartir les meves sensacions i opinions sobre un espectacle teatral altament recomanable. El cuquet em va tornar a picar a principis de febrer, després d'haver experimentat i gaudit d'una sessió audiovisual trencadora, molt
interessant i amb aires activistes que va tenir lloc a la Perruqueria HoHo de Lleida: Higo Mental. I heus aquí la meva segona crònica!

Higo Mental és un projecte que va néixer el 2014 gràcies a Ricardo Pérez-Hita i Marta Sesé, dos graduats en Història de l'Art. Davant l'absència de referents femenins o feministes que van ensopegar en els seus estudis, i inspirats en les sessions videològiques d'Hilomental, van decidir posar fil a l'agulla per mirar de generar controvèrsia i crear un espai de pensament col·lectiu.

Higo Mental és una iniciativa molt potent que trenca esquemes. Les seves sessions, moltes de les quals es realitzen en espais alternatius, giren entorn d'un eix temàtic des d'un punt de vista feminista: esports, videoclips, tradició, rituals de festa, bellesa, etc. 

El Ricardo i la Marta fan una recerca de vídeos a la xarxa a títol individual, comparteixen les seves troballes i organitzen cadascuna de les seves sessions en funció de les produccions que han descobert. Per tant, cuinen les seves sessions amb material audiovisual extret d'internet i basteixen un discurs crític basat en el diàleg dels vídeos que prèviament han seleccionat amb una mirada interpretativa que posa en dubte "el sistema de representació hegemònic." A més, pengen la transcripció de les seves sessions al seu web al cap d'un temps, cosa que és d'agrair pels que volem revisar i aprofundir en els seus continguts.
Com us he dit a l'inici d'aquesta entrada, a principis de febrer vaig poder viure en primera persona la sessió d'Higo Mental #11: Et veus guapa?, organitzada per La Permanent i amb la participació de Promethea. Un nombrós grup de persones expectants i encuriosits per una proposta mai vista a Lleida abans, vam anar omplint la Perruqueria HoHo, que era l'emplaçament triat per l'esdeveniment. El lloc on es va realitzar, tenia molt a veure amb el títol d'aquesta. La sessió ambicionava posar sobre la taula i qüestionar la noció de bellesa i "identificar els discursos i posicionaments que es troben en la cultura visual que consumim habitualment." I ho van aconseguir!
El format de les seves sessions és proper i dinàmic i, aconsegueixen crear una atmosfera que propicia el debat, la reflexió i l'entreteniment. Per tal de dur-les a terme, fan servir dos projectors i estableixen la seva peculiar conversa audiovisual amb rèpliques de petita durada que fomenten reaccions tan variades entre el públic assistent com sorpresa, rialles, desconcert, o rebuig entre d'altres. És impossible restar indiferent a les aportacions gràfiques que ens van proporcionar!

Gràcies a la seva perícia i a com articulen les sessions, l'objectiu originari de molts dels vídeos que ens mostren, es veu reinterpretat i es posa l'accent en altres línies argumentals. A més, un altre dels aspectes a destacar d'Higo Mental és que el tipus de vídeos que projecten són molt heterogenis i cerquen esquerdar el rang que existeix en aquests. Vídeos virals, humorístics, artístics, necis o documentals prenen la mateixa rellevància. 

Dels incomptables vídeos que vam visualitzar el 2 de febrer, vam poder reflexionar sobre les violències i imposicions de la bellesa i l'estètica, la relació entre l'artifici i la bellesa, el paper dels miralls i les pantalles dels dispositius en aquesta matèria, la manipulació de la nostra aparença, etc. En acabar la sessió, ens van convidar a compartir altres vídeos relacionats amb la temàtica tractada que tinguéssim al cap i a prendre part en el debat. Cosa que, per si sola, va anar fluint!
Imatge @higomental

Després d'una sessió que va desvetllar inquietuds allunyades de l'apatia, vam percebre que Higo Mental dibuixa un mapa audiovisual i de pensament crític molt necessari. Cultiva l'art del diàleg videològic d'una manera poc convencional i atractiva, i això enganxa! Confiem que els tornin a convidar ben aviat. Volem més sessions d'Higo Mental a Lleida!
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada