dilluns, 3 d’abril del 2017

Un llibre per Sant Jordi: Ocell Blau


Iniciem el mes d'abril amb la mirada posada a Sant Jordi: una festa de la cultura catalana en què les parades de llibres i roses envaeixen els nostres carrers i els aromes a llibre nou es fusionen amb els de les flors. Per molts i moltes és un dia esperat i un combinat perfecte de cultura i amor.

L'agenda literària bull amb moltíssimes novetats editorials, tantes que a vegades resulta difícil decidir-se entre un llibre o un altre. Si aquest és el vostre cas, us vull fer una recomanació literària que estic segura que us pot interessar. Es tracta d'una novel·la breu que es va publicar a Lleida el desembre del 2016 i que he tingut el plaer de llegir i rellegir: Ocell Blau de Benet Martin. A part de ser un llibre entretingut que t'atrapa des de la primera pàgina, et captiva, t'emociona i de fàcil lectura; la manera en què es va publicar també va ser ben especial: mitjançant el micromecenatge. 

En voleu saber més? Mireu el següent enllaç de vídeo on alguns/-es dels lectors/-es del llibre us en donen la seva opinió:


Breu història del projecte: micromecenatge.


Com us he explicat anteriorment, la novel·la Ocell Blau va ser publicada a través del micromecenatge. Davant la impossibilitat que l'autor va trobar per publicar com ell volia en editorials convencionals, va decidir endegar una campanya mitjançant la plataforma Verkami per tal de poder publicar la seva primera novel·la. Personalment, penso que és una manera esplèndida d'aconseguir que un projecte es dugui a terme:  la unió fa la força i amb la petita aportació de moltes persones, de granet en granet de sorra,  el Benet Martín va fer realitat el seu somni. 

Us deixo l'enllaç de la campanya del projecte per si voleu tafanejar:

Sinopsi de la novel·la


Ocell blau és una novel·la breu -o novel·leta- que es podria ubicar entre el dietari de ficció i el quadre de costums. La història, narrada en primera persona, es caracteritza per un to directe i una prosa senzilla, plena de referències al món clàssic. Ocell blau ens  explica la història d'en Bruno, alter ego de l'escriptor, un noi que creix al barri del Carmel, a la Barcelona preolímpica. La història se centra en les anècdotes i vivències viscudes per aquest lletraferit, fill d'immigrants, que amb vuit anys té una cosa ben clara: la família i els amics són el més important.



L'obra es diu Ocell blau per diversos motius. "Blue bird" és un poema de Charles Bukowski que en un moment de la història intervé a la trama del llibre. A més a més, Ocell blau és la metàfora de dues abstraccions: la llibertat i la tristor. Ambdós conceptes van molt lligats a la manera de ser del protagonista. En Bruno és un noi que viu una infància completament feliç envoltat pels seus, però que veu com la vida, el pas del temps i les casualitats del destí sempre se la juguen.

L'autor: Benet Martín.



Benet Martín va néixer a Barcelona el 1978 i fa anys que viu a Lleida. Treballa de professor a l'Institut Màrius Torres de Lleida. 

Va fer la seva primera incursió al món editorial amb el relat "Koré" ( La font de Mimir, Ed. Faunos, 2008). Després va rebre un premi ex aequo amb el relat "L'home que sempre llegia" (X Premi la Miranda de Contes, 2011) i va quedar finalista amb els relats "Calbolution" (I concurs de relats curts del Segrià, 2011) i "Camins" (IX Premis literaris Homilies d'Organyà, 2011)

Presentació del llibre.





L'acte d'agraïment als i les mecenes, l'entrega dels exemplars del llibre Ocell blau  i la presentació del mateix van tenir lloc el 16 de desembre de 2016 a les 20.00 hores a l'Institut Màrius Torres de Lleida. Va ser un acte proper, colpidor i amb música en directe de qualitat.




Ruta turístico-literària Ocell Blau.


El passat 25 de març vam tenir el plaer de gaudir d'una ruta turístico-literària que el Benet Martin va preparar pels mecenes del llibre. Durant unes 3 hores vam fer un itinerari on vam conèixer de prop els llocs per on la novel·la transcorre. D'aquesta manera, vam resseguir els carrers del barri del Carmel a través de la mirada de l'autor que ha sabut ordenar i descriure les seves emocions i les dels seus protagonistes a través de l'experiència del lloc. 

Vistes des del Turó de la Rovira de Barcelona:





Us agrada la proposta literària? Doncs teniu dues opcions: comprar el llibre en format paper contactant directament amb l'autor a la seva pàgina de Facebook.

O bé comprar el llibre en format Kindle a Amazon.

" Hi ha un ocell blau al meu cor que
vol sortir, 
però sóc dur amb ell.
Jo li dic:“Queda't aquí dins.
No deixaré que ningú et vegi.”
Hi ha un ocell blau al meu cor que
vol fugir,
però jo li dic:.
“Queda't aquí dins.
És que vols buscar-me problemes?”
Hi ha un ocell blau al meu cor que 
ha fet niu.
Només el deixo sortir de nit,
quan tothom dorm.
Després el fico una altra vegada.
Hi ha un ocell blau al meu cor que
canta una estona.
Jo li dic: " Sé que ets aquí dins.
No et posis trist."
No el deixo morir i dormim junts.
Hi ha un ocell blau al meu cor que
és tan tendre que
 pot fer plorar un noi, 
però jo mai ploro.
I tu?"



2 comentaris: