dimarts, 16 de gener del 2024

Un gener ben llaminer

A la pel·li Martin Hache Dante, el personatge interpretat per Eusebio Poncela, sentenciava: "El trabajo es detestable, es un castigo que hay que evitar como sea. No hay nada más humillante que trabajar 10 horas al día en un trabajo que no soportas para sobrevivir.[...] Eso es un invento para tener esclavos porque sin esclavos el poder no tiene poder." Com etzibava sorneguerament un sarcàstic Pepe Rubianes en un fragment del monòleg Rubianes Solamente: "El treball dignifica. El treball t'honra."

Potser per aquesta raó per a moltes persones els dilluns són dies odiosos. Farragosos. N'hi ha que fins i tot asseguren que existeix tal cosa com el dilluns més trist de l'any. Ben segur que ho deuríeu comprovar ahir. I és que les xarxes anaven plenes de missatges sobre com pal·liar aquest abatiment col·lectiu que, suposadament, empudega el tercer dilluns de gener. 

Sigui com sigui, avui és dimarts. Un més que bon dia per donar una ullada a 
l'activitat cultural a casa nostra en els pròxims dies i engrescar-se de valent. Després de les festes nadalenques, l'agenda d'actes s'ha anat reprenent a poc a poc i és a partir d'aquesta setmana quan pren més embranzida. I de quina manera! Us convido a conèixer algunes de les propostes més destacades en un gener ben llaminer. 

ART I DIÀLEG
L'actual programa expositiu de La Panera entra en la seva recta final i es podrà visitar (o revisitar) fins al 28 de gener. Demà 17 de gener hi haurà una molt bona oportunitat d'endinsar-se en la mostra "Abel Azcona. Les meves famílies. 1988-2024" amb la visita guiada de la mà del mateix artista seguida de la taula de pensament «Presència i absència en l'art radical.» La lectura performativa «BetaBlastoCuir»
i la performance «Formes de la no_visió» el 20 i el 27 de gener respectivament, acomiadaran l'expo "Ecologies queer." Un altre dels incentius serà veure la projecció final que forma part de la instal·lació "Petjades plàstiques" de Joon Giralt i que ha anat mutant durant 3 mesos. 
 
Clara Peya serà la protagonista de la primera sessió de l'any del cicle d'arts visuals "Trobades amb..." el 25 de gener a les 19 h al Caixaforum de Lleida. Una més que magnífica oportunitat per meravellar-se d'una artista que malda per "transformar la societat" a través de les seves creacions. 
Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot inaugurarà l'exposició itinerant "Guillem Viladot i els creadors de Ponent" el 27 de gener a les 12 h a Agramunt. La mostra, que es podrà visitar fins al 20 d'abril, explora les relacions que va establir l'artista agramuntí amb "diversos artistes de la perifèria cultural que representava Ponent."
CULTURA POPULAR
Les Festes de Sant Antoni o els Tres Tombs se celebren arreu al voltant del 17 de gener. A més, tot plegat coincideix amb les Festes Majors d'Hivern que nombrosos municipis ponentins, com Alcarràs, Maials o Torrefarrera, celebren a partir d'aquesta setmana. Els programes d'actes inclouen conferències, cercaviles, esmorzars populars, espectacles, concerts o exposicions entre altres

El pavelló firal d'Agramunt aixoplugarà la 28a edició de La Nit de la Sardana "la gran festa del sardanisme lleidatà" el 27 de gener. Una jornada que pretén enaltir aquesta dansa popular catalana i reconèixer la promoció i difusió del moviment sardanista a les Terres de Lleida.

MÚSICA
El primer concert de l'any a l'Auditori Enric Granados de Lleida serà el dissabte, 20 de gener a les 20h.
El Trio Ludwig i la Franz Schubert Filharmonia dirigits per Salvador Mas oferiran El triple concert per a violí, violoncel, piano i orquestra de Beethoven i la simfonia núm. 4 de Brahms.
El Ponent Roots, que en la seva 12a edició ha passat de celebrar-se al novembre al gener persevera en fer de les "arrels, la lluita i la cultura" el seu leitmotiv i en presentar un cartell eclèctic i de primer nivell. Del 26 al 27 de gener, la capital del Segrià esdevindrà la capital de les músiques negres amb els directes de Dr Calypso, Les Testarudes o Alba Pujals.

L'espectacle musical "Estimadíssims malvats" donarà el tret de sortida d'una nova edició del Cicle Tàrrega Sona el 26 de gener al Teatre Ateneu. Rock, blues, jazz, rumba, rap o concerts teatralitzats, e ntre d'altres protagonitzen  una nova edició del cicle fins al mes de maig. 


A banda, l'agenda de concerts que setmana rere setmana programen el Cafè del Teatre, l'Antares, l'Espai Orfeó o La Boite de Lleida, ens esperen amb els braços ben oberts i un ventall de propostes eclèctiques.
TEATRE

El 19 de gener, la 29a temporada d'arts escèniques de Tàrrega portarà l'extraordinari espectacle de màscares Forever a la capital de l'Urgell. 

L'endemà La Mercantil de Balaguer inaugurarà temporada d'hivern amb la funció En mitad de tanto fuego a les 20 h. Una delícia teatral a partir de la Ilíada d'Homer i altres textos de la literatura clàssica grega que presenta "una història d'amor i guerra, tendra i humana."
El Teatre de la Llotja de Lleida acollirà el 28 de gener la multipremiada Amèrica, un gran muntatge dirigit per Julio Manrique que explora el passat esclavista de la burgesia catalana i que aborda temàtiques com el racisme, les relacions interpersonals o els conflictes ideològics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada