dimecres, 15 de març del 2023

Activisme al museu

 

Quan al mes de juliol del 2022 es va anunciar que Christian Alonso havia guanyat el concurs de direcció del Centre d'Art La Panera, el flamant director va esbossar els fonaments del seu projecte. Una programació que ambiciona no només reflectir "els valors d'una determinada societat, sinó que també es compromet a transformar-los, si aquests condueixen a una societat injusta." Mantenir, donar suport, diversificar i complementar els projectes ja existents; construir una relació amb el veïnatge del barri i incorporar una perspectiva feminista, ecològica, postcolonial i inclusiva; són els eixos sobre els quals descansa el seu ideari.


El passat 4 de març vaig assistir, més que ben acompanyada, a la inauguració del nou cicle expositiu a La Panera, el qual veu clarament d'aquests principis i que es podrà visitar fins al 28 de maig. Un exterior ple de gom a gom i expectant es preparava per acollir amb els braços oberts (i aperitiu en mà) aquesta nova etapa. "Aquí els protagonistes són els artistes i les exposicions" apuntava en Christian, evidenciant una nova manera de fer, també en el format de les presentacions de l'equipament públic.


PROGRAMA EXPOSITIU MARÇ-MAIG'23

Un cop alguns dels artistes i curadors van desgranar a grans trets els perfums que nodreixen les quatre mostres, el nombrós públic ens vam endinsar en elles. A l'espai 1 l’obra plàstica d’Alba Feito posa sobre la taula “el desig dissident i l’erotisme multiforme, polític i contracultural” a ‘El desig és una línia que no s'acaba.’

'Vides compartides. Dins i fora.' a la Mini-Panera convida a la mainada a "connectar-se amb la natura, estimar-la i protegir-la." 

L’exposició individual i de gran format ‘Misticisme tecnopop’ reivindica la figura del lleidatà Simon Contra, un artista que mitjançant "la pintura, el vídeo o la instal·lació, revisa, reelabora i crea icones, misteris i creences espirituals i mundanes, personals i socials.; i a més dialoga amb obres mestres de la pintura."
En baixar, podem comprovar que l'activisme climàtic envaeix l'espai 0 amb la mostra col·lectiva i multisensorial de gran format ‘Imaginaris multiespècies #terres de Lleida’ la qual convida a "imaginar comunitats on els humans no estan separats de l'entorn, sinó que mantenen relacions vitals amb altres formes de vida."
imatge @lapaneralleida
ALTRES ACTIVITATS 
Podeu visitar-les lliurement o sol·licitar visites comentades. A banda d'això, La Panera ha programat tot un seguit d'activitats vinculades a les exposicions:


Més info aquí.

ALTRES CICLES EXPOSITIUS 2023-2024
I a partir del juny'23, què? El passat 10 de març es va presentar la resta de cicles expositius que es duran a terme duran el 2023. Ja els podeu tafanejar:

17 juny-1 octubre 2023 
- Espai 0: Afectes sònics. A cura de Matías G. Rodríguez Mouriño i Christian Alonso. 
- Exposició col·lectiva. Espai 1: Marc Herrero. A cura de Laura Benítez Valero. 
- Exposició individual. Centre de Documentació més Mini Panera i Espai Transversal: Oriol Miró. A cura d’Anna Roigé.  

28 octubre 2023-28 febrer 2024 
- Espai 0: Un desig antinatural. Ecologies queer. A cura de Christian Alonso
- Espai 1 més el Centre de Documentació: Abel Azcona. A cura de Víctor Ramirez Tur.
- Espai Transversal: Joan Giralt. A cura de Gabriela Berti.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada