dimecres, 29 de març del 2023

Raïls d'arts escèniques

Els viatges en tren per plaer propicien tastos de vivències insòlites i apassionants que obren finestres a nous bocins del món. A Balaguer una locomotora cultural propulsa vagons escènics contemporanis que forneixen als passatgers de travesses singulars. La Sala La Mercantil, que es va posar en marxa el setembre del 2021 per "descentralitzar la cultura i per omplir el buit existent de sales privades i independents a la província de Lleida," afavoreix la descoberta de propostes regulars, híbrides, produccions pròpies o activitats culturals i formatives dins del món escènic. Pròxima estació: Balaguer!

Feia molt temps que em delia per submergir-me i assaborir aquest nou espai escènic forjat amb mim i molta dedicació. La coincidència amb altres actes culturals i un calendari social i personal sovint força atapeït, m'havien impedit anar-hi fins que, a la fi, el 4 de febrer vaig tenir-ne l'ocasió. Ho vaig fer en tren. —I per què?—Us preguntareu. La Mercantil està situada justament al davant de l'estació de Balaguer. Així que el més natural és aprofitar aquesta manera de moure's entre dues capitals de comarca, no creieu? A més, les funcions de diumenge estan vinculades amb l'horari del trajecte Lleida-Balaguer-Lleida. Més fàcil, impossible!
imatge @salalamercantil
La Mercè i el Javier, les ànimes d'aquest projecte, ens van acollir càlidament, amb una gran generositat i ens van fer sentir com a casa a L’Ambigú, un espai "de trobada, diàleg i entreteniment per a gaudir d’una beguda o un àpat" abans o després de la funció. També vam descobrir El Pati de La Mercantil, una terrassa a l'exterior on es programen activitats quan els dies s'allarguen i les temperatures s'incrementen.
La peça 'Blanca desvelada,' una obrassa en majúscules i amb una interpretació excelsa d'Alejandra Jiménez, ens va rebre en una sala amb grades que afavoreix aquella proximitat públic-artistes tan íntima, que només els caus escènics de petit format saben oferir.

PROGRAMACIÓ PRIMAVERA-ESTIU 2023 LA MERCANTIL

Friseu per saber el què ens han preparat pels pròxims mesos? La programació primavera-estiu 2023 de La Mercantil, que arrencarà 16 d’abril i finalitzarà  l'1 de juliol, recorrerà una ruta escènica eclèctica amb una freqüència quinzenal o setmanal. La "comèdia intensa i profundament humana sobre el sentit i el valor real de l’art en el món 'You Say Tomato'", és  la primera de les vuit parades que realitzarà.
El 20 i 21 de maig s'aturarà en els teixits circenses de l'espectacle 'Xarxes' de l'arpista lleidatana Berta Puigdemassa i la trapezista Júlia Ferrero. El Premi Butaca 2022 a Millor espectacle de petit format 'Hamlet 0.1' obrirà de bat a bat i "disseccionarà la dramatúrgia de Shakespeare amb humor" el primer diumenge de juny.
El Pati de La Mercantil acollirà un final de trajecte de traca i mocador, "transgressor, eròtic i burlesc" amb 'Cabaret 13' el 30 de juny i l’1 de juliol. 
Passatgers, al tren!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada