dijous, 26 d’agost del 2021

40 anys bategant amb FiraTàrrega

Després d'un mes exacte de pànxing estiuenc guanyat a pols, avui el blog agafa embranzida de nou amb la vista posada a una flamant temporada plena de propostes culturals a les Terres de Lleida. No se m'acut millor manera de donar-hi el tret de sortida que amb un dels plats més forts que ens esperen en els pròxims dies a casa nostra, especialment per a les persones amants de les arts escèniques: la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega 2021!

Enguany FiraTàrrega, que tindrà lloc del 9 al 12 de setembre, ens convida a celebrar el seu 40è aniversari mirant al seu ahir, al seu avui i al seu demà amb l'esperit de "recuperar el carrer com a espai per a la cultura i la convivència ciutadana,"i amb la màxima d'"habitar l'espai." I és que l'espai públic ha format part del seu ADN des dels seus inicis. Un genoma artístic i vivencial impregnat també d'espectacles de sala i de carrer, "d'imaginació, d'esperit crític, de diversitat, de territori i de memòria." Amb tot, les mesures de seguretat i prevenció que la pandèmia imposa, han provocat que la present edició s'hagi reinventat i sigui extraordinària.

Des de quan sou públic adepte de la Fira? En recordeu les vostres primeres passes? En el meu cas, devia tenir uns 16 anys. Una motxilla petita amb 2 ó 3 entrepans, aigua (i algun xampú) era tot el que ens calia per a passar tot el dia. Agafàvem el primer regional que sortia de Lleida de bon matí i l'últim que en tornava. Les nostres cames encara tenen present com de fàcilment s'adherien a aquells seients tapisats d'un escai vermellós i com era de dolorós desenganxar-se'n. Però tant hi feia! (Gairebé) res ni ningú podia ensorrar aquell delit per esprémer al màxim la seva programació d'espectacles de carrer.

Si també éreu dels nostres, probablement i amb els anys, a poc a poc haureu anat professionalitzant (i allargant) la vostra estada a la Fira. Soc incapaç d'oblidar aquelles tendes canadenques pro tan fàcils de muntar... amb les seves cordes enredades, les piquetes tortes o el martell extraviat. Tampoc em fugen del cap els circuits artístics maratonians que traçàvem i que transitaven per la plaça de les Nacions, la plaça del Carme o la plaça dels Àlbers.

Aquestes i altres petites històries anònimes nodreixen, sense por a exagerar, una memòria col·lectiva que és ben viva entre totes aquelles persones que hem pres part d'aquesta cita anual amb major o menor intensitat. Calidos 40 anys vivint la Fira, una peça audiovisual en format multipantalla que es projectarà a la plaça Major, és un dels grans blocs que conformem la programació artística de l'edició 2021. El metratge s'ha gestat amb la intenció de festejar els 40 anys de FiraTàrrega i, alhora, de retre un homenatge a "la ciutadania, veritable protagonista de l'esdeveniment des dels seus orígens."
I la resta? Circ, dansa, música o teatre entre altres gèneres basteixen els 4 dies de la Fira amb 57 peces que insuflaran art d'una manera insòlita i alhora il·lusionant. Perquè després d'un any sense Fira, les ganes per gaudir-ne (tot i les restriccions) s'han incrementat amb escreix! Vots a favor? 

Com ja deveu saber, no hi haurà espectacles lliures al carrer a excepció de la peça audiovisual Calindo i un parell d'instal·lacions més. Per primer cop cal comprar les entrades per a tots els espectacles prèviament i, per tant, la diferència més significativa és que no podem anar sobre la marxa com estàvem acostumats abans. Els preus "populars" de les entrades van dels 2 € als 15 € amb descomptes si adquiriu més d'un espectacle: quan més en compreu, més percentatge d'estalvi tindreu. Us recomano (si no ho heu fet ja) que us endinseu en la seva graella, remeneu, planifiqueu i trieu aquelles propostes que més us atraguin amb antelació. Jo ja tinc les meves entrades i us asseguro que hi ha teca de la bona per a tots els paladars! Recordeu que l'aforament és limitat, així que no badeu!
La programació de les arts de carrer es centralitzarà en 3 grans espais perimetrats a l'aire lliure amb control d'accés: Ciutat Reguer, Ciutat Trepat i Ciutat piscina. Inclouen de 2 a 4 espectacles per sessió  i comptaran amb servei de bar. Si sou públic actiu i us agraden les propostes experiencials en indrets singulars una tretzena de propostes, com Container de la Cia Emilia Gargot o Secrets de Tombs Creatius us esperen a diverses ubicacions del municipi. Els espectacles de sala, com Èter Brota d'Íntims Produccions o P-Acte Idiota de Hermanas Picohueso tampoc faltaran a la cita. L'Espai La Paraula en què la poesia, la música i la ràdio conflueixen i 4 instal·lacions artístiques arrodoniran la festa de les arts escèniques i de carrer a la capital de l'Urgell. 
Imatges @firatarrega

Informació útil destacada
👉 Descarregueu-vos el programa de FiraTàrrega aquí.
👉 Accediu a la venda d'entrades en línia aquí.
👉 Visualitzeu el plànol d'espais i serveis aquí.

I la més important...

👉 Continuem bategant amb FiraTàrrega 40 anys més!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada