dimecres, 26 de juliol del 2023

Altres maneres de fer l'agost per a l'ànima

A la província de Lleida tenim la sort de comptar amb un reguitzell de propostes de sotabosc amb una programació d'alt nivell, organitzades amb cura, mim i amb un gran equip humà al darrere. Iniciatives que, al capdavall, s'estimen més omplir-nos les butxaques de béns intangibles que mirar de fer-ser la barba d'or. Perquè hi ha altres maneres de fer l'agost per a l'ànima. Avui us faig cinc cèntims de tres d'elles.

2a edició Festival Minúscul
A Macrofestivales. El agujero negro de la música, el periodista musical Nando Cruz aborda, denuncia i evidencia el “forat negre” dels esdeveniments musicals massius en què es prioritza el lucre a correcuita en detriment del gaudi del públic. L’autor palesa el contrast entre els “festivals macro i sobrehumans, i els humans i més apetibles.” El Festival Minúscul, que enguany arriba a la seva 2a edició, fuig de les aglomeracions i convida a viure la cultura “orgànicament i íntimament apostant pel pop d’autor i la proximitat amb els artistes.”

El pati de Cal Jacques de Mollerussa serà l’escenari de les quatre propostes artístiques que vertebren un cartell paritari els dijous 3, 10, 17 i 24 d’agost. Xarim Aresté, referent de l'escena independent catalana, donarà el tret de sortida del festival per la porta gran. Les sonoritats “íntimes i alhora contundents” d’Anna Andreu, el pop fresc i emocional de la lleidatana Abril i l’espectacle poètico-musical ‘Els homes que parlen sols’ arrodoniran una iniciativa ideal pels amants del petit format.
 
Les entrades, que tenen un preu de 5 €, es poden reservar prèviament en aquest enllaç.
29a edició del cicle Solistes Alta Ribagorça
El paisatge sonor que la indústria musical tradicionalment ha mostrat és manifestament masculí. Si fos una partitura, es trobarien pentagrames sense fi de línies melòdiques, de notes i d’uns silencis, eminentment femenins. El cicle de música Solistes Alta Ribagorça advoca enguany per “donar veu a les solistes femenines en una mostra de visibilitat i respecte més enllà del seu gènere.” Així la seva 29 edició, que es durà a terme a Vilaller, Caldes de Boí, Pont de Suert i Durro del 5 al 26 d’agost, presenta una programació en clau de dona.

A banda d’això, el cicle aplegarà i insuflarà una “diversitat d'estils musicals en mans de grans intèrprets amb projecció internacional de soul, funk, jazz, música acústica, bossa nova i altres gèneres.” La cançó catalana, la música brasilera i l'herència del jazz del duet Alba Armengol i Vicente Lòpez, el quintet Paula Peso, la música R&B, funk i Soul de The Sparkles, i les lletres iròniques i crítiques de la cantautora Mabel Flores farciran el Pirineu lleidatà de sonoritats donívoles.
L'entrada per tots els concerts és gratuïta. Més info aquí.
 
3r Festival Astronòmic Starlight Tiurana
Un estudi científic publicat a principis d’any assenyalava que “la brillantor del cel nocturn provocada per la llum artificial creix més ràpidament a causa de la contaminació lumínica.” L’absència d’accés a un cel fosc per un percentatge elevat de la població ha propiciat l’increment del turisme astronòmic per connectar-se amb l’univers i explorar el cel de nit.

Des del 2013 Tiurana disposa de la certificació de Destinació Turística Starlight, la qual garanteix “gaudir d’un cel nocturn extraordinari i descobrir els valors naturals, paisatgístics i culturals del territori.” Una de les propostes que es duran a terme aquest estiu és la 3a edició del Festival Astronòmic Starlight Tiurana. De l’1 al 6 d’agost diversos espais del municipi acolliran un ventall d’activitats per a totes les edats: visites guiades, projeccions, xerrades, tasts, tallers o observacions astronòmiques. L’arpista Berta Puigdemasa clourà el festival amb el concert Les yeux férmés sota les estrelles.
Més info aquí.

Gaudiu-les!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada