dimarts, 3 de desembre del 2019

4x20: Bruixeria a Ponent

Entre els segles XV i XVII les dones amb una corroborada alfabetització, les que oferien pràctiques guaridores o les que personificaven "un desafiament a l'estructura de poder," s'allunyaven de l'ideal del comportament femení d'aquella època. Això, juntament amb altres circumstàncies, va comportar que fossin acusades de bruixeria i perseguides per aquest fet.

El Museu de Lleida ens convida a obrir les nostres ments i a aprofundir en els estereotips associats a les dones que van ser estigmatitzades com a bruixes en l'exposició itinerant Se'n parlave... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu. La mostra, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, fa parada en el seu recorregut museístic a la capital del Segrià del 4 de desembre del 2019 fins al 2 de febrer del 2020.
La iniciativa neix fruit del treball d'investigació de l’historiador Pau Castell juntament amb els antropòlegs i investigadors Carlos Guàrdia, Elisa Ros, Marcel·lí Corominas, Miquel Bailach, Núria Morelló, Oriol Riart, Sara Arjó i Toni Escala. L'exposició, que inclou material divers com àudios, documents de text, il·lustracions, llibres i estris vinculats la bruixeria; revela les conclusions d'una recerca que "presenta la bruixeria com un fenomen social i científic a Ponent i al Pirineu."

Així doncs, la mostra posa de manifest una sèrie de resultats que es desprenen d'aquest estudi i que ens permeten descobrir, entre altres fets, que el Pirineu va ser el nucli de la cacera de bruixes al vell continent, que la bruixeria tenia un fort vincle femení que es transmetia de generació en generació o que les sentències eren dictades "pels tribunals civils i no pels eclesiàstics." 
ACTIVITATS AL VOLTANT DE L'EXPOSICIÓ
El Museu de Lleida ha preparat tot un seguit d'activitats al voltant de l'exposició Se'n parlave... i n'hi havie per a tota mena de públic: debats sota una mirada de gènere, conferències, tallers, contes familiars, projeccions de cinema i dues nits gastronòmiques amb tocs de bruixeria. La primera d'elles serà la inauguració que tindrà lloc el 4 de desembre a les 19 h. 
VISITES MUSEU DE LLEIDA
Recordeu que l'horari de visites del Museu de Lleida és de dimarts a dissabtes de 10 h a 14 h i de 16 h a 18 h i els diumenges/festius de 10 h a 14 h. La tarifa general és de 5 € i la reduïda de 2,5 €. Els primers dimarts de cada mes l'accés és lliure. 

L'exposició Se'n parlave... i n'havie ens permetrà endinsar-nos en el fenomen de la bruixeria a casa nostra. De ben segur que en gaudirem i en parlarem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada