dimecres, 26 de febrer del 2025

Queixalades de reflexió, poesia i arts escèniques


El mes de març ens proveeix d’un generós reguitzell d’activitats amb les quals embolcallar-se, d’entre les quals avui us en destaco especialment algunes d’elles. Tres iniciatives que ens obsequien amb petites grans queixalades de reflexió, poesia i arts escèniques a casa nostra. 

1. Exposició ‘Bruixes de dol. De les ordinacions d'Àneu a les caceres actual’ Espai iX de l’IEI de Lleida fins al 30 de març.
A Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit, Ivet Eroles reconstrueix la vida de 14 dones reals catalanes del món rural des del segle XVI fins a l'actualitat que van haver de suportar l'estigmatització col·lectiva i la invisibilització. Aquest llibre és l’embrió de l’exposició itinerant ‘Bruixes de dol’ produïda per Dansàneu i a cura d’Eroles arran “del 6è centenari de les Ordinacions d’Àneu, la llei contra la bruixeria més antiga d’Europa.” 

La instal·lació artística, que es podrà veure fins al 30 de març a l‘IEI i que acollirà un parell de visites guiades en el marc del 8M, recull les veus d’artistes com la il·lustradora Cesca Gelabert o la fotògrafa Rut Solé. Mitjançant un itinerari circular, ‘Bruixes de dol’ convida a la reflexió individual i col·lectiva i posa sobre la taula les violències contra les dones des de la cacera de bruixes “un dels grans feminicidis de la història” fins als nostres dies. 

2. Festival Poesia Lleida 2025 ‘Estrats.’ Del 18 al 24 de març a diversos espais de la ciutat.

Una glopada de sediments poètics amararan la capital del Segrià del 18 al 24 de març en una nova edició del Festival Poesia Lleida, que enguany rememorarà i enaltirà especialment la figura i obra de la poeta cerverina Rosa Fabregat, tot un referent de les lletres ponentines. Així, s’ha programat una ruta literària i patrimonial en què els seus poemes perfumaran el record de la poetessa. 

El festival posa en relleu la idea “d’estrats poètics, ja que quan s’activa l’artefacte poètic, s’activa també un ric sediment de llenguatges creatius.” La “música de l’ànima, teixida amb paraules” d’una quinzena de creadors poètics consagrats i emergents, i altres col·lectius artístics deixaran pòsits de rimes a diversos espais de la ciutat. La programació inclou recitals, accions poètiques al carrer, tallers, presentacions, performances o concerts i la presència de Lola Miquel, Meritxell Nus, Carles M. Sanuy, Myriam Soteras, Perejaume, Blanca Llum Vidal o Amat Baró, entre d’altres.

Consulteu la programació en aquest enllaç.

3. Cap Butaca Buida. La diada del teatre. 22 de març, diversos municipis de la província de Lleida.
La segona edició de Cap Butaca Buida, que aquest any se celebrarà a nombrosos escenaris dels Països Catalans el 22 de març, ambiciona poblar les platees arreu, evidenciar “el poder transformador de les arts escèniques i que esdevingui una festa de reivindicació cultural.” Sota el lema ‘El Teatre T’Omple’, es pretén sensibilitzar al públic perquè vagi al teatre i, alhora, palesar com aquest afavoreix la connexió amb les emocions.

A la província de Lleida 16 espais escènics se sumen a la iniciativa i acolliran espectacles heterogenis, d’entre els quals en sobresurten especialment quatre. El Teatre de la Llotja de Lleida aixoplugarà el clàssic revisitat de Joanot Martorell Tirant Lo Blanc adaptat per Màrius Serra. Lo Casino d’Alcarràs presentarà el multipremiat monòleg sobre la identitat en l’adolescència A.K.A. (Also Known As). La Mercantil de Balaguer obrirà les portes al muntatge El clam al buit el qual aborda el suïcidi,  una problemàtica sovint omesa. L'humor esbojarrat de l'actor i còmic barceloní David Fernández farà les delícies del públic a La Unió d'Alpicat. 
Més info aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada