dilluns, 26 de febrer del 2018

2x42: Jornades "Per Mor de l'Hac. Contra-homenatge LleiDadà a Carles Hac Mor."


LA VERITAT DE LA NO-VERITAT 

                    Si l'u és, l'u no és.  
                     Parmènides / Emanuele Severino 

Aquest poema  
es nega a si mateix  
i per això mateix  
s'autoafirma,  
i, en autoafirmar-se,  
nega així mateix  
qualsevol afirmació  
externa a la seva  
negació radical: sí.  

Sense contemplacions, 2000.

Coneixeu aquest poema? Fou escrit per l'autor lleidatà Carles Hac Mor, nom artístic de Carles Hernández i Mor. Un colós de les lletres catalanes amb esperit revolucionari que, malauradament, és desconegut per molts. Carles Hac Mor, difícil de classificar, s'autoproclamava antipoeta i infrapoeta. Va ser un dinamitzador i "agitador cultural", amb propostes atrevides i arriscades en diversos àmbits.

Aquesta setmana s'inicia un contra-homenatge Dadà a la seva figura amb diverses activitats que giraran entorn del poeta. Us preguntareu: "I per què un contra-homenatge i no un homenatge?" Doncs per la mateixa essència avantguardista i subversiva de l'autor. 

L’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han organitzat les jornades "Per Mor de l'Hac" amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, la Universitat de Lleida i la Institució de les Lletres Catalanes.  L'objectiu d'aquestes jornades és exalçar la seva figura i apropar el seu treball a tothom.

El programa d'actes GRATUÏTS compta amb presentacions de llibres, exposicions, xerrades, debats, espectacles teatrals i projeccions lligades al poeta que va morir fa dos anys.  


PROGRAMA D'ACTES

Dimarts 27 de febrer
19.30 h-  Presentació de l’obra Escrit és critde Mònica de Dalmau, guanyadora del primer Premi Carles Hac Mor a plaquettes d'escriptures subversives. Cafè del Teatre de l'Escorxador.

Dimecres 28 de febrer
19.30 h-  Presentació dels llibres Tant per tantObra completa punt dos, de Carles
Hac MorCafè del Teatre de l'Escorxador.

Dijous 1 de març
12.30 h- Inauguració de les Jornades i benvinguda als participants. Lliçó inaugural, a càrrec de Maria-Josep Balsach. Ajuntament de Lleida - Palau de la Paeria

13.30 h-  Inauguració de l’Exposició "Els llibres de Carles Hac Mor". Presentació Josep Miquel Garcia. Institut d’Estudis Ilerdencs

16 h- De la poesia i de l’anti-poesia de Carles Hac Mor.  Presentació de ponències: Jordi Marrugat i Margalida Pons. Institut d'Estudis Ilerdencs.

18 h- Presentació de ponències: Josep M. Sala-Valldaura i Manel Guerrero. Institut d'Estudis Ilerdencs.

20 h- Taula de debat: Jordi Marrugat, Margalida Pons, Josep M. Sala-Valldaura i Manel Guerrero. Modera: Xavier Garcia. Institut d’Estudis Ilerdencs

22.30 h- Presentació de l’espectacle teatral Poesia visual culinària, de David Ymbernon. Cafè del Teatre de l'Escorxador.

Divendres 2 de març
10 h- Del no-Art al Fracassart. L’activisme i el pensament crític d’en Carles Hac Mor. Presentació de ponències: Pilar Parcerisas i Antoni Clapés. Institut d’Estudis Ilerdencs

11.45 h-  Presentació de ponències: Vicenç Altaió i Joan Minguet Batllori.  Institut d’Estudis Ilerdencs

13.15 h-  Taula de debat: Pilar Parcerisas, Antoni Clapés, Vicenç Altaió, J. Minguet Batllori
 Modera: Ester Xargay.  Institut d’Estudis Ilerdencs

16 h-  Postures i pastures de Carles Hac Mor. (Accions i Micro-ponències): Miquel Angel Marín (músic) Dolors Miquel (poeta) Francesc Gelonch (cinema) Eduard Escoffet (poeta i activista cultural).  Modera: Antoni Clapés. Institut d’Estudis Ilerdencs.

17.30 h-  Projecció de la pel·lícula Marcel Duchamp (entre nosaltres) retard en vídeo. Dirigida per Eugeni Bonet i protagonitzada per Carles Hac Mor. Institut d’Estudis Ilerdencs.

19 h-  Inauguració de l’exposició FracassArt: de la no-mort de l'art de Carles Hac Mor, Vicenç Viaplana i Ester Xargay. Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Lleida.
Programa sencer AQUÍ

Us deixo de la mateixa manera que he començat aquesta entrada: amb un poema de Carles Hac Mor.

POEMA HAC

Aquest poema
no vol dir res,
i tanmateix
ja ha dit massa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada